Naučnik upozorava: “Vanzemaljske sonde špijuniraju Zemlju!”

Da li je Zemlja pod budnim okom “skrivenih” vanzemaljskih špijunskih sondi? Američki fizičar James Benford tvrdi da ne bi škodilo da pošaljemo sopstvene sonde kako bismo ispitali situaciju u kosmosu.

Fizičar i nezavisni istraživač instituta SETI (“Potraga za vanzemaljskom inteligencijom”) James Benford izjavio je da bi obližnji asteroidi koji prate Zemljinu orbitu, takođe poznati kao koorbitale, mogli biti idealno mjesto za vanzemaljsko špijuniranje. Svoja otkrića, pod nazivom “U potrazi za posmatračima”, objavio je u časopisu “Astronomical Journal”.

“Takva sonda mogla bi da traje sve dok naša civilizacija ne razvije tehnologiju koja će moći da je pronađe i kada jednom stupimo u kontakt, mogla bi da započne kominikacija u realnom vremenu”, napisao je Benford u radu.

To bi mogao da bude dugotrajan izvještaj o našoj biosferi i civilizaciji.

U svom radu, Benford ne nudi samo “moguće lokacije za vanzemaljske sonde”, već predlaže i načine kako istraživači mogu da traže dokaze o vanzemaljskoj tehnici, u rasponu od korištenja optičkih i radio-teleskopa, do slanja svemirskog broda.

S obzirom na blisku i stalnu prisutnost u blizini Zemlje, moglo bi da se zaključi da bi Mjesec mogao biti bolja lokacija za špijunsku stanicu od udaljenijih koorbitala, ali Benford ističe da je dio Mjesečeve površine stalno u tami, uskraćujući sondama solarnu energiju za njihovo funkcionisanje. Postavljanje sondi preblizu Zemlji takođe bi moglo da predstavlja problem, jer Benford tvrdi da vanzemaljci vjerovatno žele da ostanu neotkriveni.

Čini se da je najbliži koorbitalni asteroid u stabilnoj orbiti koja će vijekovima pratiti Zemlju. Iako se o njima još puno toga može naučiti, Benford je rekao da bi oni mogli biti idealno mjesto za vanzemaljske sonde, jer imaju stabilne orbite u dužem vremenskom periodu.

Iako Benford priznaje da ideja nema dokaze, on tvrdi da nemamo šta da izgubimo ako provjerimo njegove tvrdnje.

Paul Davis, fizičar i astrobiolog na Državnom univerzitetu u Arizoni, takođe sumnja da ćemo pronaći vanzemaljsku tehnologiju za nadzor, ali smatra da bi bilo korisno nauci da to svejedno provjeri.

“Kolika je vjerovatnoća da će vanzemaljska sonda biti na nekoj od ovih orbitala … očigledno krajnje mala”, rekao je Davis, “ali ako nas to ne košta puno, zašto ne provjeriti? Čak i ako ne nađemo vanzemaljca, možda pronađemo nešto zanimljivo.”

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti