Naučnici zatražili pomoć: Stigla je prva simulirana poruka od vanzemaljaca

Primanje poruke od vanzemaljske civilizacije preoblikovalo bi cijelo čovječanstvo. Projekt “Znak u svemiru” je proba za taj događaj. Čovječanstvo je jedan korak bliže komuniciranju s vanzemaljcima.

Institut SETI, neprofitna organizacija posvećena traženju života u svemiru, simulirala je vanzemaljski signal tako što je letjelica koja kruži oko Marsa odaslala poruku u tri ujutro po istočnoameričkom vremenu.

Radio talasi su poslani kroz svemir brzinom svjetlosti, a veliki teleskopi na Zemlji su ih uhvatili 16 minuta kasnije.

Ova je vježba, prva takve vrste, osmišljena da pripremi naučnike za događaj koji će “duboko promijeniti čovječanstvo”, kontakt s vanzemaljskim bićima.

Naučnici u SAD-u i Italiji bili su presretni kad se na ekranima njihovih kompjutera pojavila poruka koju su primili u dijelovima.

Signal su mogli uloviti i brojni radio-amateri širom svijeta na frekvenciji 8.4 gigaherca.

No naučni tim ključne podatke nije otkrio – uključujući tip signala te što je sve sadržavao. Ta tajanstvenost je potrebna jer će kriptovana transmisija biti podijeljena s javnošću, nakon čega će svi sudjelovati u njenom dešifrovanju, prenosi Daily Mail.

Daniela dePaulis, umjetnica i vizionarka koja stoji iza A Sign in Space projekta, kazala je tokom emitovanja uživo: “Ovo je bilo vrlo stvarno. Ovo nije bilo prvi put da smo primili signal od orbitera s Marsa, no ovaj je sadržavao stvarnu poruku.”

Signal su na Zemlji primila tri velika teleskopa: Allen Telescope Array (ATA) u Kalifornijji, Robert C. Byrd i Green Bank opservatoriji (GBO) u Zapadnoj Virdžiniji i Medicina Radio astronomska stanica u sjevernoj Italiji.

No signal se na Zemlji, zapravo, ne može čuti.

Inžinjerka Victoria Catlett je objasnila: “Radio signal nije sam po sebi zvuk, već svjetlosni val. Kad ga primamo na uređaju poput radija u autu, svjetlosni signal se prevodi u pokrete unutar zvučnika i to je ono što čujete.”

Dodala je i kad radio talasi budu kompletno uhvaćeni, tim će objaviti sve potrebne podatke i javnost će ih moći skinuti.

“Veliki dio radio signala koji dolaze iz svemira emituju sićušne električno nabijene čestice, poznate kao elektroni, koje se kreću kroz magnetska polja”, navodi Europska svemirska agencija (ESA).

“Ti elektroni obično ubrzavaju zbog udarnih valova eksplodirajućih zvijezda, poznatih kao supernove.”

Problem koji astronomi imaju je razlikovati potencijalne vanzemaljske signale od onih koje uzrokuje čovjek. To se promijenilo nedavno kada je tim naučnika predvođen Univezitetom u Torontu osmislio algoritam koji može odrediti koji su signali vještački, a koji potencijalno mogu biti vanzemaljske poruke.

SETI-jev projekt, nazvan “Znak u svemiru”, glavni je dio studije o mogućnosti da Zemlju kontaktiraju izvanzemaljci.

“Kroz historiju, čovječanstvo je tražilo smisao u snažnim i transformativnim fenomenima”, rekla je DePaulis.

“Primanje poruke od vanzemaljske civilizacije duboko bi preoblikovalo cijelo čovječanstvo. Projekt “Znak u svemiru” nudi neviđenu priliku za konkretnu probu i pripremu za ovaj scenario kroz globalnu saradnju, potičući otvorenu potragu za smislom u svim kulturama i disciplinama.”

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti