Naučnici su korak bliže izliječenju paralizovanih osoba

2010. godine, Poljak Darek Fidyka je ostao paralizovan od grudi prema dole kao rezultat uboda nožem koji je ostavio prazninu od 8mm u njegovoj kičmi. Hirurzi u Poljskoj, koji rade u saradnji sa naučnicima iz Londona, su Dareku omogućili da opet hoda zahvaljujući novom postupku transplantiranja ćelija iz njegovih olfaktornih žlijezda.

Ozljeda koja ga je paralizovala nije u potpunosti prekinula leđnu moždinu. Istraživači su godinama radili na razvoju tretmana koji bi pomogao onima sa ozljedom kičme, ali za Dareka nikakva terapija nije pomagala da vrati osjećaj u donjem dijelu tijela. Sada, dvije godine nakon revolucionarnog tretmana, on je povratio dio osjećaja u nogama, crijevima, mokraćnom mjehuru, a sada takođe može i hodati uz pomoć stalka.

Doktorski tim je iz njegovog tijela uzeo nekoliko ćelija olfaktornih žlijezda koje je nakon odgovarajuće procedure presadio na dijelove oštećene kičme gdje su one pomogle da se ponovo povežu vitalna nervna vlakna. Ove ćelije su odabrane zbog toga što su jedini dio nervnog sistema s mogućnošću regeneracije kod odraslih osoba.

Ovo je prvi svjetski tretman koji transplantacijom ćelija omogućava nestajanje paralize. Projekat su zajednički finansirali Fondacija Nicholls za liječenje kičmenih oboljenja i Fondacija matičnih ćelija Velike Britanije.

darek

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti