Napoleonov šešir prodat za nevjerovatnu sumu!

Šešir koji je pripadao Napoleonu Bonaparti za vrijeme dok je bio francuski car prodat je u nedavno na jednoj francuskoj aukciji za rekordnu sumu od skoro dva miliona eura, saopštila je aukcijska kuća …

Napoleonov šešir prodat je za rekordnu sumu od 1,932 miliona eura (2,1 milion dolara) — čime je oboren prethodni rekord za Napoleonov šešir, koji je držala ista aukcijska kuća, od 1,884 miliona eura iz 2014. godine kada je navedenu sumu izdvojio jedan južnokorejski biznismen.

Šešir, poznat kao dvorog, je u crnoj – Napoleonovoj zaštitnoj boji, uz plavo-bijelo-crvene oznake odnosno boje francuske zastave. Aukcija je privukla veliki broj kolekcionara “širom svijeta”, ali nisu otkriveni identitet ili nacionalnost kupca.

Prethodni vlasnik bio je biznismen Jean-Louis Noisiez-a, koji je preminuo prošle godine.

Ostale Napoleonove memorabilije iz kolekcije Noisiez takođe su bile na aukciji, uključujući njegovu medalju Legije časti i par srebrnih mamza.

Konačna cijena šešira, uključujući sve troškove, bila je više nego dvostruko veća od prvobitno procijenjene koja se kretala od 600.000 do 800.000 eura, i skoro četiri puta veća od rezervisane cijene, saopštila je aukcijska kuća sa sjedištem u Fontainebleau, južno od Pariza.

Vjeruje se da je Napoleon tokom 15 godina posjedovao oko 120 takvih šešira, od kojih je većina izgubljena.

“Šešir sam po sebi predstavljao je imidž cara”, rekao je za AFP stručnjak za aukcijsku kuću Jean-Pierre Osenat uoči aukcije. Napoleon je nosio ovaj šešir sredinom perioda u kojem je bio car.

Za razliku od većine drugih oficira tog vremena, Napoleon je svoj šešir nosio postrance, što mu je davalo jasnu siluetu koju su njegove trupe lako prepoznavale u borbi.

Napoleon se istakao tokom Francuske revolucije, te je bio ključna figura u revolucionarnim ratovima. Služio je republici kao prvi konzul, a krunisao se za cara 1804.

Prognan je 1815. nakon što je izgubio bitku protiv britanskih i pruskih snaga kod Waterlooa.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti