NAKON 70 GODINA SLUČAJNO RIJEŠENA MISTERIJA: Ronilac pronašao nuklearnu bombu u moru kraj Aljaske!

Sean Smyrichinsky je ronio kraj obale Britanske Kolumbije u Kanadi kada je naišao na ogromnu metalnu napravu za koju je pomislio da je leteći tanjir.

nuke1

Ronilac je svoje otkriće prijavio nadležnim službama, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo odbrane Kanade otkrilo je da se radi o izgubljenoj američkoj nuklearnoj bombi.

Vjeruje se da je bomba izgubljena 1950. godine kada se u tom području srušio američki bombarder B-36. Iz ministarstva su objavili da su na mjesto senzacionalnog pronalaska poslali brodove i naglasili da je malo vjerovatno da bomba sadrži nuklearni materijal. Smyrichinsky je rekao da je na bombu naišao roneći između otoka Pitt kraj granice s Aljaskom.

“Bila je veća od bračnog kreveta, savršeno ravna na vrhu i malo zaobljena na dnu. U sredini je imala veliku rupu”, rekao je ronilac za BBC. “Kada sam došao na obalu, prijateljima sam rekao da sam pronašao leteći tanjir. Oni su mislili da se šalim, ali odmah sam znao da tamo leži nešto čudno …”

On je svom prijatelju koji živi na tom području rekao za otkriće.

“Možda si pronašao nuklearnu bombu koju su Amerikanci izgubili u 50-ima!”, rekao mu je prijatelj.

Izgubljena bomba muči istoričare više od pola vijeka. Američki bombarder srušio se 1950. godine na letu do vojne baze u Teksasu. Avion je bio u tajnoj misiji simuliranja nuklearnog napada, kod sebe je imao bombu Mark IV, a vježba je trebala da pokaže može li avion uopšte da nosi takav glomazni teret. Međutim, poslije nekoliko sati leta, motori aviona su se zapalili, a posada je morala da iskočiti padobranom. Jedan član posade, 17-godišnji mladić, nije preživio …

Američka vojska je poslije objavila da je bomba bila napunjena samo TNT-om, ne i plutonijem. Dakle, nuklearna eksplozija nije bila moguća. Posada je prije iskakanja upalila autopilot i uputila avion da leti prema okeanu. Međutim, tri godine poslije olupina aviona je pronađena duboko na kopnu. Dirk Septer, istoričar specijalizovan za vojno vazduhoplovstvo, rekao je da su Amerikanci pronašli avion, ali nisu imali pojma gdje je bomba.

“To je bila misterija za sve. Ali znam da su Amerikanci u to vrijeme bili paranoični da će bombu pronaći Rusi”, rekao je Septer za BBC. Preživjeli članovi posade rekli su da su bombu ispustili u okean bojeći se još veće tragedije. Međutim, Septer još uvijek ne vjeruje da je ronilac pronašao izgubljenu bombu iz 1950. godine.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti