Najveće jezero svijeta nestaje – napokon otkriveno zašto

Razina vode u jezeru nalazi se na svom istorijskom minimumu, a razlog je zabrinjavajući

Kaspijsko jezero koje je najveće na svijetu i prostire se na dijelu između Evrope i Azije, polagano isparava, što je rezultiralo smanjenjem razine vode po stopi od sedam centimetara na godinu.

Naime, Kaspijsko jezero ovaj fenomen pogađa još od 1997., a naučnici su napokon otkrili i razlog koji stoji iza toga.

Sada se jezero nalazi na razini od tek jednog metra iznad istorijskog minimuma izmjerenog krajem 70-ih godina prošlog vijeka. Budući da je Kaspijsko jezero najveće na svijetu te je voda u njemu slana, nazivaju ga i Kaspijskim morem, a objašnjenje za promjenu razine vode u njemu je globalni rast temperatura usljed klimatskih promjena, zaključili su naučnici sa Univerziteta Texas.

Objašnjavaju kako visoke površinske temperature vazduha iznad samog jezera, čiji porast iznosi oko jednog Celzijusa od 1979. godine, uzrokuju pojačano isparavanje.
Iako se ukupna razina vode mijenjala tokom nekoliko vijekova, posljedice iz prošlog vijeka uticale su na isparavanje uzrokovano toplijim temperaturama, što ima najveći efekt na vodu.

Mračna predviđanja

Naučni tim zaslužan za to otkriće do njega je došao u sklopu obrade satelitskih podataka za misiju GRACE (Gravity Recovorey and Climate Expert), koja je započela 2002. godine.

Tokom mjerenja zabilježeno je koliko se razina vode mijenjala te kako neprekidno pada od 1997, a zaključeno je kako isparavanje ima znatno veći uticaj na vodu od priljeva padavina i drugih faktora.

Površina jezera iznosi nevjerovatnih 371 hiljada kvadratnih kilometara, a osim što obiluje ogromnim rezervama nafte i prirodnog plina, ono je važan izvor ribe za zemlje u njegovom okruženju. Ako se navedeni trend isparavanja nastavi, u jezeru koje se nalazi na području između Rusije, Kazahstana, Irana, Azerbejdžana i Turkmenistana, će biti ugrožene brojne životinjske vrste, a na kraju i ljudi, uvjereni su naučnici.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti