Najveća misterija Interneta: Marijanski web!

Jeste li čuli za tajanstveni Marijanski web, ako niste ne brinite, nismo ni mi sve donedavno. Kažu da mu ne mogu pristupiti ni profesionalci. On, ako zaista postoji, ulazi u sfere dubinskog weba, a zanima li vas o čemu je tačno riječ, pročitajte članak koji slijedi.

Internet u slojevima

Kako bi došli do Marjanskog weba moramo proći više slojeva internetskih dubina, pa krenimo redom. Internet se rudimentarno dijeli na vidljivi i nevidljivi web. Prvi vidljivi je onaj bazičan web, koji se naziva površinskim i kojem svi mogu pristupiti korištenjem uobičajenih pretraživača poput Googlea, a kojeg koristimo na svakodnevnoj bazi. Drugu grupu čini Deep web, koji ima višu razinu sigurnosti i nije svima vidljiv, a njegova osnovna namjena je pružiti sigurnost podacima koji su tu pohranjeni. Ovim dijelom weba se najčešće koriste novinari, aktivisti, policija, obavještajne službe i banke. Ti su sadržaji najvećim dijelom legalni, ali je pristup široj javnosti onemogućen osim kada su u pitanju njihovi lični bankovni računi i slični podaci nedostupni široj javnosti.  Nakon njega slijede već dublja razina weba, koja u skladu s “uslovno rečeno” spuštanjem traži naprednije alate. Ovim se ilegalnim i sakrivenim dijelovima weba koriste osobe koje žele ostati anonimne. Ovakva želja za anonimnošću nije čudna jer je riječ o djelu weba koji je usmjeren na kriminalne aktivnosti poput prodaje oružja, droge, trgovine ljudima, dječje pornografije i sličnog. Njegovo korištenje se plaća s Bitcoin-ma odnosno elektronskom valutom, koja štiti privatnost korisnika i onemogućava da se uplatitelju uđe u trag, što je “dušu dalo” za zamah kriminala digitalnim putem. Kako bi ste pristupili Deep i Dark webu potreban vam je softver nazvan Tor. Dark web ima i svoju verziju ebaya, a koja se ovdje naziva Silk Road ili Put svile. Ovdje možete kupiti šta god poželite, pa čak i unajmiti ubicu. Tor vam još omogućava da ne ostavljate vidljive tragove na internetu pa vam pruža surfanje bez brige jer šta god radili ostajete anonimni.

Vratimo se Marjanskom webu, koji ukoliko zaista postoji je tajno mjesto koje je u rukama najmoćnijih vlada na svijetu. Ime mu je izvedeno od najdublje okeanske brazde koja nosi naziv Marijanska brazda. Navodno ovim dijelom weba upravlja vještačka inteligencija koja kontroliše cijeli Internet, što zvuči nevjerovatno jer ukoliko bi ona imala pod svojim nadzorom Internet onda bi se riješio velikim dijelom problem ovog digitalnog kriminala. Oko ove mreže već su se isprele internetske legende, pa se tako navodi da ovaj web sadrži tačnu lokaciju Atlantide, Svetog grala, kao i digitalizovanu građu tajnog Vatikanskog arhiva i koječega drugog, što prema našem mišljenju baca ozbiljnu sumnju u njegovo postojanje, barem u ovakav opisan sadržaj Marijanskog weba.

Planirate li tražiti ovaj web? Nemojte!

Vjerovatno računarski genijalci sada već imaju plan za traženje ovog weba. Za to su vam potrebne dvije stvari.  Da bi ste ušli morate riješiti složeni algoritam koji se naziva Polimerna derivacija Falcighol, za koju je pitanje je li uopšte stvarna. No kada bi to i riješili, ako takvo šta postoji, time bi dokazali da ste genijalnog uma, no onda dolazimo do problema broj dva, a koji je prema naše mišljenu nerješiv jer traži upotrebu kvantnih računara koje posjeduju samo pojedine svjetske korporacije.

Kvantni računari

Možda vas zanima šta su to kvantni računari; pokušat ćemo to objasniti što jednostavnije možemo. Naši uobičajeni računari pripadaju u nekvantne i oslanjaju se na binarni kod koji se sastoji od jedinica i nula, no kvantni računari počivaju na principu da ovi brojevi mogu istovremeno postojati, što im navodno omogućava brze proračune, brže od bilo koje tehnologije dostupne u ovom trenutku. Stručnjaci kažu da se ovi računari još razvijaju i da su u osnovi za sada sporiji od normalnih. Ova računari što je još veći problemičić mogu raditi samo u vakuumu u blizini apsolutne nule što je, ako je tačno, posljedica zagrijavanja procesora. Navodno ga je izradila NSA (Nacionalna Sigurnosna Agencija), a u njegovu gradnju je utrošeno 79 miliona dolara, na šta je upozorio još Snowden u svojim dokumentima.

Legenda kaže da ova mreža funkcioniše tako da nudi apsolutnu privatnost i sigurnost jer u nju ne može svratiti ko poželi već se u nju može ući samo s pozivnicom. No stručnjaci koji se time bave kažu da niti jedna vlada ne bi držala povjerljive dokumente na bilo kakvoj mreži iz sigurnosnih razloga, što zvuči sasvim logično. Zaključiti možemo da za sada ovaj dio weba ostaje misterija, a budućnost će pokazati da li on zaista postoji ili ne. Nema dokaza koji bi potvrdili njegovo postajanje, ali isto tako ni onih koji bi to sa sigurnošću opovrgli.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti