Najveća kompanija u svjetskoj istoriji imala je i – vlastitu vojsku!

Kompanija je mogla voditi ratove, a na svom je području imala pravo hapsiti ljude i vršiti egzekucije.

Kompanija koja je kasnije narasla u najveću svjetsku korporaciju osnovana je 20. marta 1602. godine. Riječ je o Holandskoj istočnoindijskoj kompaniji koju mnogi smatraju najvećom korporacijom u čitavoj svjetskoj istoriji. Holandska istočnoindijska kompanija tj. na holandskom jeziku Vereenigde Oostindische Compagnie poznata je ponajviše pod kraticom VOC. Pojam istočnoindijska označava činjenicu da je ta kompanija operisala na području današnje Indije i jugoistočne Azije. Naime, dugo se vremena tokom istorije za to područje koristio naziv Istočna Indija, dok je Karipsko ostrvlje koje je otkrio Kristofor Kolumbo nazivano Zapadna Indija.

Kompanija je nastala u obliku dioničkog društva što je već u to doba ranog kapitalizma bila prilično uobičajena pojava. U velikom dijelu zapadnoevropskih država osnivane su kompanije koje su imale dioničare.

U poređenju sa drugim dioničkim društvima VOC je bila posebna po tome što je uspjela dobiti monopol na holandske kolonijalne aktivnosti u Aziji. Naime, evropska trgovina s Azijom bila je od ogromnog značenja u to vrijeme. Holandski brodovi prevozili su milione tona robe, pri čemu su profiti bili ogromni. Uz sve to, VOC je uspjela dobiti od holandske vlade takve koncesije da je postala gotovo država u državi. Npr. imala je vlastitu vojsku, mogla je osnivati kolonije i kovati vlastiti novac. Nadalje, VOC je mogla voditi i ratove, a na svom je području imala pravo hapsiti ljude i vršiti egzekucije.

Između 1602. i 1796. VOC je poslala oko 1.000.000 Evropljana u Aziju, i to pomoću svoje flote od 4.785 brodova. Pretpostavlja se da je oko 1637. godine ukupna vrijednost VOC-a iznosila – preračunato u današnju valutu – oko 7,4 hiljada milijardi dolara.

Piše: Dražen Krajcar
Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti