Najusamljeniji čovjek u istoriji: Zaboravljeni član misije Apollo 11

Šta je, dok je Armstrong pravio male korake za čovjeka ali velike za čovječanstvo, a Aldrin se spremao da poslije njega zakorači na Mjesec, radio Michael Collins?

Kada govorimo o prvom slijetanju na Mjesec, obično pominjemo Neila Armstronga i Buzza Aldrina, ali je ova misija imala još jednog člana – Michaela Collinsa, američkog astronauta i vojnog pilota.

Dok su se Armstrong i Aldrin spustili lunarnim modulom na površinu Mjeseca, Collins je upravljao komandnim modulom u orbiti jedinog Zemljinog prirodnog satelita. To nije trajalo kratko: imajte na umu da su čuveni prvi koraci i čuvene Armstrongove riječi samo djelić ukupnog vremena koje su dvojica astronauta provela na površini Mjeseca. Štaviše, oni su istraživali Mjesec 21 sat. Za sve to vrijeme, Michael Collins je bio potpuno sam, letio je Mjesečovom orbitom usamljeniji nego ijedno ljudsko biće ranije. Kao da to nije dovoljno, njegov radio-prijemnik nije bio povezan ni s kolegama na Zemlji ni s onima na Mjesecu.

Leteći čak 384.400 kilometara od Zemlje, on nije znao šta se događa – jesu li Armstrong i Aldrin dobro, hoće li se i kada vratiti, nije mogao da razgovara ni sa kim niti je čuo ičiji glas. Ipak, u tim, za mnoge zastrašujućim, okolnostima, Collins nije brinuo o svojoj bezbjednosti. On je, kada je upitan da opiše kako se osjećao u tim trenucima, nabrojao nekoliko osjećanja i stanja: svijest, iščekivanje, zadovoljstvo, samopouzdanje, gotovo likovanje.

 

“Nisam brinuo o komandnom modulu već da bi nešto moglo da se dogodi lunarnom modulu”, rekao je jednom prilikom Collins.“Ta dvojica su bila na površini Mjeseca, to je bila moja jedina briga.”

Mogućnost da on bude jedina osoba koja će se vratiti s ove misije na Zemlju bila je više od puke pomisli – Collins je imao naređenje da se, ukoliko se nešto dogodi lunarnom modulu, sam vrati na Zemlju.

Srećom, to se nije dogodilo. Neil Armstrong i Buzz Aldrin vratili su se nakon 21 sata, a njihova imena će zauvijek biti zapamćena kao imena prvih ljudi koji su hodali površinom Mjeseca. Michael Collins je, s druge strane, postao “zaboravljeni astronaut”, kako ga često nazivaju, a to je sasvim u redu, istakao je on u svojoj biografiji.

“Ovaj poduhvat je bio osmišljen za trojicu, a ja smatram svoje treće mjesto neophodnim kao što su bila i prva dva”, rekao je Collins.

Michael Collins je umro 28. aprila 2021. u dobi od 90 godina.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti