Najstarije građevine na svijetu (FOTO)

Prema riječima stručnjaka, zgrade napredne arhitekture pojavile su se mnogo prije naše ere.

Neke drevne zgrade sačuvane na našoj planeti su nevjerovatne.

Otkrivamo vam koje su zgrade najstarije na svijetu. Zgrade starog svijeta potpuno su različite od zgrada moderne arhitekture.

Legendarne zgrade drevnog svijeta

Ko je izgradio najstarije zgrade, za koju svrhu i kakvom tehnologijom, kako su one preživjele tolike godine sve do danas – sva ta pitanja nastaju kada vidite zgrade starog svijeta.

Hram kraljice Hatshepsut (Egipat)

Primjer drevne arhitekture koji je i dalje u odličnom stanju je hram kraljice Hatshepsut. Nalazi se u Egiptu, tačna godina izgradnje je nepoznata, procjena je 1.400 godine p.n.e. Čak i danas možemo reći da je arhitekt koji je stvorio ovaj hram bio genije.

Mamertin tamnica (Rim)

Mamertina tamnica podignuta je u Rimu, 578 godine p.n.e. U njoj su držali tadašnje kriminalce, mada su mnogi od njih bili nevini. U ovom zatvoru su sveti Petar i Pavao okončali svoje živote.

Piramida Džozera u Saqqari

Arhitekt Imhotep je 2.650 godine p.n.e. u Egiptu izgradio piramidu Džozera. Kao što je poznato, ovo je najstarija piramida u Egiptu i jedna od najstarijih građevina na svijetu. Visina joj je šezdeset i dva metra.

Veliki Zimbabwe

Veliki Zimbabwe se smatra najstarijom i istovremeno najvećom strukturom u Južnoj Africi. Ta se struktura pojavila u jedanaestom vijeku, a ovdje je živjelo oko 18.000 ljudi. Naučnici ne znaju zašto je u petnaestom vijeku građevina napuštena.

Visina drevnih ruševina doseže jedanaest metara. Sve su građevine podignute metodom suhih zidova – granitnih ploča postavljenih u redove. To je iznenađujuće jer je standardni materijal Afrike tog razdoblja bio drvo u kombinaciji sa glinom.

Skara Brae naselje

Deset kuća izgrađeno na području današnje Škotske 2.500 godine p.n.e. Nalaze se na ostrvima škotskog priobalja. Sve su kuće savršeno očuvane pa su naučnici utvrdili kako su živjeli drevni ljudi. Prema provedenim istraživanjima, kuće su bile dobro opremljene – imale su vodu, grijanje i popločane prostorije.

Najstariji objekti u Rusiji

U Rusiji postoje stare zgrade koje su svjedočile mnogim istorijskim događajima iz različitih razdoblja, ali su uspjele preživjeti do danas. Većina tih građevina su crkve i samostani.

Katedrala Pereyaslavl-Zalessky

Godine 1.052 Yury Dolgoruky postavio je temelje crkve u Pereyaslavl-Zalessky. Pet godina kasnije, izgradnju je završio knez Andrei Bogolyubsky. Ovaj bijeli kameni hram stoji u centruu grada, koji je ukrašen više od osam stotina godina.

Samostan Pskov

Sredinom dvanaestog vijeka u Pskovu, na mjestu gdje se Mirozhka i Velika rijeka spajaju, izgrađen je samostan. Ovdje je uvijek mnogo hodočasnika. Privlači ih jedinstvena freska iz predmongolske ere koja je preživjela godine burne istorije ovog kraja.

Manastir Kniahinin

Manastir je svoje ime dobio prema suprugu princeze Marije Shvarnovne koji je inicirao njegovu izgradnju. Nekoliko puta je obnovljan, preživio je razne devastacije i godine invazije Mongola i Tatara.

Crkva Borisa i Gleba (sela Kideksha)

U blizini mjesta Suzdal u selu Kideksha nalazi se stara crkva, koja je zaštićena od strane UNESCO-a. Godina njene izgradnje je 1150. Ovaj spomenik bijele kamene arhitekture izgradio je Yury Dolgoruky.

Najstarija sačuvana zgrada na svijetu

Najstarija poznata svjetska građevina nalazi se u nekropoli Bugonsky u Francuskoj na obalama rijeke Bugon, a otkrivena je u prvoj polovini devetnaestog vijeka. Opsežnija iskopavanja su tamo provedena kasnih šezdesetih godina prošlog vijeka.

Nekropola se sastoji od pet megalitskih grobnih humaka koji pripadaju neolitskom dobu. Najstarija građevina ovog kompleksa izgrađena je 4.800 godine p.n.e.

Izvor: hr.odkurzacze.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti