NAJLAKŠI POSAO NA SVIJETU PLAĆA SE 2.000 €: Imate samo JEDAN ZADATAK, nećete vjerovati koji

Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti

trainstation

Šveđani su raspisali oglas za radno mjesto koje bi mnoge oduševilo – jer možete solidno da zaradite za vrlo jednostavan posao.

Plan im je, u sklopu umjetničkog projekta, da zaposle kandidata koji će da ima samo jednu odgovornost – svaki dan mora da se pojavi na željezničkoj stanici u Geteborgu u tačno određeno vrijeme.

Kad radnik dođe na posao, upaliće se rasvjeta na peronu kako bi svi znali da se “beskorisni radnik” pojavio na svom radnom mjestu. Nakon što se upale svjetla, radnik može da ide gdje hoće i radi šta hoće, a na kraju smjene mora ponovno da dođe na stanicu kako bi ugasio svjetla.

Onome ko je dobije, ova pozicija garantuje posao do penzije zajedno s platom od 2.000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u penzioni sistem.

Priča o poziciji na kojoj je čovek plaćen da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada raspisan kurs za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled željezničke stanice Geteborg Korsvagen. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senebi došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji “ne radi ništa”.

Za tu svrhu osnovali su udruženje kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procijenili su da će radnika moći plaćati “vječno” tj. da će za tu poziciju imati novca za idućih 120 godina.

Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti, a neki političari optužili su umjetnike da rasipaju novac poreznih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna. Oni se s time slažu:

– Cijeli koncept da se neko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i suština ove naše ideje – kažu umjetnici.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti