NACIONALNA SRAMOTA: Ukradeni Titov sat prodat za 3,5 miliona franaka

Još jedan detalj koji svjedoči o sudbini Titove bogate zaostavštine jeste to što se jedan od četiri spiska njegove imovine i danas krije i vodi kao najstrože čuvana tajna

Skupi automobili, puške, sablje, nakit, umjetničke slike, ordenje, pa čak i jedan od najskupocjenijih satova na svijetu, marke “Philippe Patek”, koji je lično kupio i nosio Josip Broz Tito, a procijenjen je da vrijedi čak 3,5 miliona švicarskih franaka – nestali su bez traga.

Pokradene Brozove umjetnine su najčešće odlazile van granica Srbije i u stranim zemljama prodavane su na crno.

Konkretno, prestižni sat marke “Philippe Patek” prodat je na aukciji u Švicarskoj, a prije više decenija ga je kupio lično Tito za 350 franaka i nosio ga je za života. Dragocjeni predmeti su ukradeni iz kuće u kojoj je živjela Jovanka Broz, veliki dio iz državne vile Mir na Dedinju i nekoliko objekta u njenom kompleksu, a brojni eksponati nestali su i iz nekoliko muzeja.

Predmetima se gubi svaki trag i glas, a pored ogromne materijalne vrijednosti koju imaju, oni su predstavljali i istorijsko i nacionalno blago nekadašnje SFRJ, a danas Srbije. Još jedan detalj koji prekriva velom misterije Titovu bogatu zaostavštinu je, prema otkriću advokata Tome File, koji je zastupao Jovanku Broz, to što se jedan od četiri spiska imovine krio i vodio kao najstrožije čuvana tajna.

– Pokojna Jovanka mi je rekla da je pet-šest komisija prolazilo kroz kuću u kojoj je stanovala, i svaki put je poslije njihove posjete ostajalo sve manje stvari. Na kraju ništa nije ostalo, ni četkice za zube – kaže Fila i dodaje:

Tajna imovina

Osnov priče je da komunistički vođa ne može da ima imovinu, a samim tim ni da ostavi naslijeđe. Trebalo je da se predstavi da su bili bez ičega, a to je onda služilo kao pokriće za pljačku svega. Nakon Titove smrti nađena su četiri spiska, za tri se zna, i oni su upućeni nasljednicima Jovanki, Žarku i Miši, i njima su raspodijeljene uniforme, muštikle, neke bezvrijedne stvari … Pravu tajnu krije taj četvrti spisak, koji niko nikad nije vidio i koji je proglašen za državnu tajnu. Da je krao šta je ko stigao, potvrđuje i istoričar umjetnosti Živko Brković.

Tito lovac

– Vrijednost te imovine ne može da se procjeni, ne postoji kriterijum po kojem bi mogla da se iznese određena brojka. Kada hoću da kažem koliko je to sve vrijedno, ja figurativno navedem sto milijardi dolara, ali i to je smiješno. Najvrijednije stvari su bile u vili Mir, kako se sad naziva, a ona je zapravo Memorijalni centar Josipa Broza Tita. Tamo su bile arheološke zbirke, skulpture, nakit, slike najvećih slikara, puške. On je imao čitav objekat s lovačkom opremom u kojem su bile puške, karabini, sve što je potrebno za lov, pošto je bio pasionirani lovac. Postojala je i Staljinova sablja, ali se svemu tome gubi trag, nestala su odlikovanja, satovi, štafete, stotine komada dragog kamenja i dijamanata – tvrdi Brković i dodaje da je zbog javnog govora o ovoj temi i sam bio šikaniran.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti