Na Saturnovom mjesecu otkriven najbolji dokaz vanzemaljskog života ikada

Saturnov mjesec Enkelad, jedan od najizglednijih kandidata za postojanje života u Sunčevom sistemu, od sada je uzdignut u još višu kategoriju.

venera1

Naime, novo istraživanje pokazalo je da u gejzirima koji izbijaju kroz njegovu ledenu koru postoje vrlo složene organske molekule kakve su do sada pronađene još samo na Zemlji.

Ovo otkriće ukazuje da bi na površini Enkeladova okeana (odakle potiču kristalići leda u oblacima njegovih kriovulkana) mogao postojati tanak film bogat organskim tvarima sličan onome u površinskom sloju debljine jednog milimetra kakav je karakterističan za zemaljske okeane.

Na Zemlji on predstavlja granicu između atmosfere i okeana, a hemijski, fizikalno i biološki značajno se razlikuje od slojeva koji se nalaze samo nekoliko centimetara dublje. Njegova ključna karakteristika je da je bogat aminokiselinama, ugljikovodicima, masnim kiselinama i fenolima od kojih većinu stvaraju okeanski organizmi.

U novom otkriću posebno se ističe to što su pronađene vrlo velike i složene molekule, mnogo složenije od metana koji je inače jedan od mogućih znakova postojanja života.

“Otkrili smo organske molekule s masama od preko 200 atomskih jedinica. To znači da su više od deset puta teže od metana”, rekao je koautor studije geohemičar i planetarni naučnik Christopher Glein sa Southwest Research Instituta u San Antoniu u SAD-u.

“Taj mjesec je jedino tijelo osim Zemlje koje istovremeno zadovoljava sve temeljne uslove za postojanje života kakav poznajemo”, naglasio je Glein.

Enkelad ima sve što treba za život

Naučnici su već ranije objavili da je Enkelad jedan od glavnih kandidata za postojanje vanzemaljskog života.

Život kakvog poznajemo zahtijeva tri temeljna sastojka – tekuću vodu, izvor energije za metabolizam i bogatstvo hemijskih sastojaka, prije svega ugljika, vodika, dušika, kisika, fosfora i sumpora.

Jedna studija, koju su prije godinu dana u časopisu Science objavili naučnici misije Cassini, pokazala je da na Enkeladu postoje praktički svi navedeni uslovi, uključujući i hemijsku energiju koja može podržavati život.

Ranija otkrića, objavljena 2015., utvrdila su da na Enkeladu postoje hidrotermalne aktivnosti. Štaviše, pokazala su da stjenovito dno sudjeluje u hemijskim reakcijama u kojima nastaje vodik.

Temperatura u okeanu pod njegovom ledenom korom najviša je upravo u području tzv. ‘tigrovih pruga’ iz kojeg gejziri izbacuju vodu koja se smrzava i u obliku kristalića leti daleko u svemir.

Istraživanja svemirskog teleskopa Hubblea i letjelice Cassini utvrdila su 2017. da Enkelad ima amonijak, CO2 i neke organske tvari. Takođe ima i vodik koji u okean najvjerovatnije stiže iz hidrotermalnih izvora na dnu.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti