Monumentalne i raskošne: 8 drevnih grobnica posvećenih ženama (FOTO)

Ko su bile žene koje su zaslužile monumentalne grobnice koje danas posjećuju brojni turisti?

TADŽ MAHAL

Mauzolej u Agri je najpoznatiji spomenik u Indiji i predstavlja uzvišeni hram vječne ljubavi. Izgradio ga je mogulski car Šah Džahan u periodu od 1632. do 1647. godine posvetivši ga svojoj omiljenoj ženi, Mumtaz Mahal, koja umrla dok je na svijet donosila njihovo dijete.

Prema nekim procjenama, u izgradnji je učestvovalo više od 20.000 ljudi. To uključuje slikare, klesare i mnoge druge zanatlije i umjetnike.

U različito doba dana i noći, u zavisnosti od toga kako Sunce i Mjesec obasjavaju građevinu, Tadž Mahal izgleda kao da je različitih boja. Neki tvrde da te smjene boja oslikavaju promjenljivo raspoloženje žene, a posebno Mumtaz Mahal.

MAUZOLEJ SVETE JELENE

Flavija Julija Helena, carica Jelena ili Jelena Carigradska, kako ju je zapamtila istorija, bila je majka cara Konstantina Velikog. Umrla je krajem 328. ili početkom 329. godine, a u pojedinim istorijskim izvorima piše da je preminula u prisustvu sina, te se pretpostavlja da se to desilo u Triru (Konstantin je 328. godine iz Trira vodio vojne operacije).

Nakon smrti, Jelenini ostaci su prenijeti u Rim gdje su sahranjeni u mauzoleju koji je, uz crkvu Svetih Marcelina i Petra, ranije podigao sam Konstantin i odredio ga za svoje grobno mjesto.

Jelenine mošti se danas ne nalaze u mauzoleju koji nosi njeno ime. Dio njenih posmrtnih ostataka prenijet je u Carigrad i sahranjen u carskom mauzoleju pri crkvi Svetih apostola, gdje je sahranjen i njen sin. Drugi dio moštiju poslat je u Rems u Francuskoj. U Rimu je ostao Jelenin porfirni sarkofag, izuzetne umjetničke vrijednosti, i u njega je kasnije sahranjen papa Anastasije IV (1153—1154) zahvaljujući čemu je sačuvan i danas se nalazi u Vatikanskom muzeju.

BAZILIKA SVETE MARIJE VELIKE ILI SANTA MARIJA MAĐORE (BASILICA PAPALE DI SANTA MARIA MAGGIORE)

Bazilika Santa Maria Mađore je jedna od četiri glavne bazilike u Rimu i predstavlja jednu od najvažnijih stanica hodočasnika koji dolaze iz svih krajeva svijeta. 

Baziliku je sagradio papa Sisto III, između 432. i 440. godine, a posvećena je kultu Marije. Prema legendi, nakon što se Marija ukazala u snu papi Liberiju rekla mu je da će se odgovarajuće mjesto za crkvu ukazati čudom. Petog avgusta (tokom ljeta u Rimu) snijeg je pokrio vrh Eskvilino brda. Kada je Papa shvatio šta se desilo lično je u snijegu obilježio temelje za crkvu. Ovaj događaj se obilježava svake godine petog avgusta bacanjem latica bijelih ruža sa kupole bazilike.

GROBNICA ŠANGUAN VANER

Šanguan Vaner (Shangguan Wan’er) je živjela između 664. i 710. godine za vrijeme vladavine dinastije Tang, bila je savjetnica prve kineske carice Vu Zetian (Wu Zetian), ali i druga supruga vladarkinog sina. To što je carska snaha je nije spriječilo da se upusti u aferu i s caričinim ljubavnikom. Živjela je u burnom razdoblju dinastija Tang, tokom kojeg je bio niz državnih udara, ubistava i ljubavnih intriga.

Muž savjetnice Šanguan Vaner, princ Li Šan nakratko je postao car, ali ubila ga je njegova prva supruga i domogla se prijestola. 

Njena grobnica otkrivena je u septembru 2013. godine u blizini aerodroma u Sjanjangu i veoma je važno otkriće zbog daljeg proučavanja dinastije Tang.

RAHILINA GROBNICA

Rahilina grobnica smještena je na sjevernom ulazu u Vitlejem, grad udaljen oko deset kilometara od Jerusalema. Rahila ili Rahel je bila biblijska proročica i prva žena proroka Jakova. Njena grobnica smatra se jednim od tri najveća i najsvetija mjesta i u judaizmu i u hrišćanstvu i u islamu, a kako je povezana sa plodnošću, iako se danas nalazi u rizičnom području, brojne žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju tu dolaze na hodočašće. 

Danas je poznata i kao džamija Bilal bin Rabah.

GROBNICA VELIKE KRALJICE MAJA

Ik ili Lejdi K’abel bila je moćna žena koja je živjela najvjerovatnije u drugoj polovini 600-te godine nove ere (možda ćete je naći i pod imenima: Lady Snake Lord i Lady Waterlily Hand). Postala je dio kraljevske porodice El Peru-Vaka na sjeverozapadu današnje regije Peten u Gvatemali. Nosila je najviši čin koji je postojao u klasičnom periodu Maja: vojni guverner/zapovjednik.

Njena grobnica, otkrivena je 2004. godine.

MAUZOLEJ CECILIJE METELE

Cecilija Metela je bila rimska plemkinja iz doba kasne Republike, kćerka rimskog konzula i vojskovođe Kvinta Cecilija Metela Kretika i supruga diktatora Kornelija Sule.

Kada su na vlast u Rimu za vrijeme građanskog rata došli marijevci, bila je prisiljena bježati u Grčku, gdje je njen muž vodio rat protiv Mitridata. Tamo je rodila sina Fausta Kornelija i kćerku Faustu. Nakon muževog trijumfalnog povratka u Rim postala je “prva dama” Rima.

Nakon što je umrla, Sula je prekršio sopstvene zakone protiv luksuza kako bi joj priredio raskošnu sahranu i sagradio grobnicu koja spada u najočuvanije i najpoznatije spomenike duž Apijskog puta.

POGREBNI HRAM KRALJICE HATŠEPSUT

Žena – faraon Hatšepsut, neobična žena koja je vladala Egiptom od 1479. do 1458. g. p.n.e., a danas je poznata manje po tome što je vladala u zlatno doba egipatske XVIII dinastije, koliko po tome što je imala smjelosti da sebe prikazuje kao muškarca. Hatšepsut je bila najstarija kćerka Tutmesa i njegove Velike kraljevske supruge, kraljice Ahmoze, koja je vjerovatno bila u bliskom srodstvu sa kraljem Ahmozeom.

Pogrebni hram kraljice Hatšepsut, sagrađen je oko 1485. p. n. e. u Deir-el-Bahriu u blizini Tebe uz kamenu liticu. Izvanredna građevina je djelo najspretnijeg arhitekte toga doba Senenmuta.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti