Moderni Robin Hood: Skuplja lijekove i daje ih siromašnima

Čovjek imena Omkarnath iz New Delhija, penzionisani tehničar koji je radio u banci krvi, moderni je Robin Hood . Posljednje tri godine, ovaj 79-godišnjak skuplja neiskorištene lijekove koje su bogati dobili na recept i daje ih onima koji imaju malo manje sreće, a i novca . Njegov trud i napori donijeli su mu nadimak ‘medicinski baba’. To je izraz koji se koristi u Indiji, a opisuje mudrog, starijeg muškarca.

Omkarnath svaki dan prohoda sedam kilometara, kucajući na sva vrata ne bi li skupio što više neiskorištenih lijekova.

– Jednog jutra dobio sam lijek za liječenje raka, vrijedan 35.000 rupija, što je 550 dolara – prisjetio se Omkarnath.

medicine2

Na kraju svakog dana pažljivo provjerava i organizuje sve lijekove koje je tokom dana prikupio, dok one koji su nepropisno zapečaćeni ili im je rok trajanja prošao odmah odbacuje.

Uspio je sakupiti pristojnu zalihu lijekova vrijednu nekoliko desetaka hiljada dolara , a sve to skladišti u maloj iznajmljenoj sobi pokraj svoje kuće.

Tek kada vidi recept daje lijek, i to besplatno

Sve je počelo nakon što je svjedočio ozljedama dvojice građevinskih radnika koje su državne bolnice odbile su liječiti. Nije apotekar po zanimanju, pa ne daje lijek ako ne vidi doktorski recept. Jedina razlika je u tome što on taj lijek onda daje besplatno.

Procjenjuje da mjesečno daje lijekove u vrijednosti od 9.000 dolara.

Uz to, ovaj dobrotvor sarađuje i sa neprofitnim udrugama i nekim doktorima koji čine sve kako bi njegovi lijekovi bili dostupni što većem broju ljudi.

Dr. Lalima Rangwani, jedan od tih doktora koji distribuira njegove lijekove kaže da u početku nije bio siguran treba li mu vjerovati.

– Ali kad je donio lijekove, provjerio sam ih, njihove serijske brojeve i sve je odgovaralo. Tada sam se uvjerio da su to pravi lijekovi – rekao je dr. Rangwani.

medicine3

‘Porodica je u početku bila posramljena jer je mislila da prosim’

Njegova porodica u početku nije bila oduševljena njegovim odabirom posla, ali kada su vidjeli kolikom broju ljudi je pomogao, sve se promijenilo.

– Porodica je bila posramljena jer su mislili da prosim. Kad sam tim lijekovima pomogao ljudima, promijenili su mišljenje – kazao je ovaj velikodušni čovjek.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti