MIT, LEGENDA ILI STVARNOST: Misterija vrata Aramu Muru u Peruu

Ranih 1990-ih, planinarski vodič Jose Luis Delgado Mamani istraživao je peruansko selo kada je naišao na područje gdje je granitna stijena glatko dovršena s dva okomita utora i nišom između njih.

Objekat je poznat pod imenom Aramu Muru (ovo na lokalnom jeziku znači “Vrata bogova”) i nalazi se na jezeru Titicaca u blizini granice s Bolivijom. Širina cijelog “portala” je 7 metara, a visina vrata 2 metra.

Kojoj je namjeni nekada služio, nije poznato, ali najvjerojatnije je objašnjenje da je riječ o napuštenom građevinskom projektu Inka. U sredini vrata je okrugla rupa, koja je svojevrsna ključaonica.

Mještani kažu da vrata vode u drugi svijet te ih mogu otvoriti samo čarobnjaci koristeći posebne čari. Starješine kažu da se vrata otvaraju tek u ponoć, a “podzemni grad” je vidljiv s druge strane. Lokalni ljudi tvrde da često imaju čudne vizije o zvijezdama i vatri, a neki takođe kažu da osjećaju protok energije kroz njih kad dodirnu vrata ili pak čuju pulsirajuću ritmičku muziku.

No, budući da velik dio ove vrste izvještavanja dolazi od onih koji vjeruju da su vrata definitivno neka vrsta portala – poput pisca o paranormalnom Jerryja Willisa, koji čak tvrdi da je putovao kroz vrata, teško je znati koje su to “lokalne legende” legitimne.

Prema legendi, prije nekih 450 godina, sveštenik Carstva Inka, sakrio se u planine kako bi od španskih osvajača sačuvao zlatni disk koji je božansko djelo a koji se koristio za liječenje bolesnih. Sveštenik je poznavao tajanstvena vrata koja su se nalazila usred planine i zahvaljujući svom velikom znanju, prošao je kroz njih noseći sa sobom zlatni disk, prešavši u drugu dimenziju iz koje se nikad nije vratio.

U drugom dijelu “portala” nalazi se tunel, nazvan chinkana koji prema nekim lokalnim vjerovanjima vodi do Tiahuanaca i ostrva Sunca (ili ostrva Titicaca). Tunel je blokiran kamenjem kako bi se spriječilo da u njega uđu djeca, te se izgube u njegovim dubinama. Bilo da se radi o vratima u druge dimenzije, u skrivenu civilizaciju ili jednostavno u prirodne prolaze, vrata Aramu Muru su na popisu velikih misterija koje naša planeta čuva.

Izvor: pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti