Misterija: Niko ne zna objasniti šta je ovo u našem Sunčevom sistemu

Jeste li spremni za priličan šok? Naš Sunčev sistem upravo je postao jako čudan – objavila je Michele Bannister, astronomkinja s Univerziteta Queens.

Bannister je javnosti predstavila otkriće TNO-a (trans-neptunskog objekta) koji se nalazi iza Neptuna u vanjskom Sunčevom sistemu. Nepoznati objekt je 160 hiljada puta bljeđi od Neptuna, što znači da bi ovaj “svijet” mogao imati manje od 200 kilometara promjera.

Ono što je čudno i što niko ne može objasniti jeste to da se ovaj TNO kreće – prema gore. Pritom se kreće oko Sunca “unazad”, što ne radi niti jedan objekt u Sunčevom sistemu. Objekt je stoga nazvan “Niku” prema kineskoj riječi za buntovnika.

Način na koji se kreće sugerira da ga je nešto “izbacilo” iz normalnog orbitiranja, a Matthew Holman s Harvard-Smithsonian Centra za strofiziku, koji je bio dio tima koji je otkrio Niku, navodi kako ovo znači da se u našem Sunčevom sistemu dešava nešto što ne razumijemo.

Konstantin Batygin s California Institute of Technology dodaje kako je riječ o nevjerovatnom otkriću – dodajmo da je Batygin ranije ove godine otkrio prisustvo veće grupe objekata koji se mogu objasniti prisustvom velikog neotkrivenog svijeta, deset puta većeg od Zemlje – možda je riječ i o mitskoj Planeti Devet.

Detaljna analiza Nikua otkrila je da je ovaj TNO također dio veće grupe objekata, pa je Holman istražio da li ih možda privlači gravitacija Planete Devet. No, tvrdi da to nije riječ. Tragali su i za patuljastom planetom, poput Plutona, ali nisu imali sreće. “Ne znamo šta je ovo”, kazao je Holman.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti