Mesić: “Da nije bilo partizana, Draža bi bio ministar odbrane!”

Mnogi u današnje vrijeme, pogotovo HDZ, u svojoj političkoj retorici kroz govor o totalitarizmu izjednačavaju ustaški pokret iz NDH i partizane.

“Ja sam osvjedočeni antifašista, jer smatram da ove Hrvatske bez antifašizma ne bi bilo. Da Hrvati nisu bili u Narodnooslobodilačkoj borbi i da nije stvorena Federacija, pa prema odlukama koje su saveznici donijeli, vratio bi se onaj režim koji je bio – država i u svom opsegu i svom sadržaju. Vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, na čelu s kućom Karađorđevića i s ministrom odbrane Dražom Mihailovićem. To bi se dogodilo da nije bilo NOB-a i Federativne Jugoslavije, u kojoj je federalna jedinica Hrvatska, koja je prema Ustavu iz 1974, kao i sve druge države, pozicionirana kao država i Badinterova komisija je priznala granice te države. Ja ne znam o čemu razmišljaju ovi NDH nostalgičari”, rekao je Mesić.

Mnogi u današnje vrijeme, pogotovo HDZ, u svojoj političkoj retorici kroz govor o totalitarizmu izjednačavaju ustaški pokret iz NDH i partizane.

Mesić kaže da ta dva pokreta nemaju nikakve veze, jer je “fašizam najveće zlo, to je ideologija, najveće zlo koje se dogodilo u istoriji čovječanstva”.

“Nikada toliko uništavanja onoga što je različito, kao što je bilo za vrijeme fašizma. Takav jedan režim upoređivati s nečim … Kad se kolokvijalno kaže komunizam, na šta se to odnosi? Drukčije je bilo u Hrvatskoj, odnosno u Jugoslaviji, koja nikad nije bila iza željezne zavjese. U Jugoslaviji koja je imala čak autentični otpor fašizmu”, ističe Mesić.

On podsjeća da je SFRJ imala sistem samoupravljanja, socijalističkog puta koji se sasvim razlikovao od realnog socijalizma u bloku Sovjetskog Saveza.

Izvor: n1info.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti