Mata Hari: Ženski agent 007 i vjerovatno najpoznatija špijunka u istoriji

Plesačica i kurtizana Mata Hari vjerovatno je bila najpoznatija špijunka u istoriji, a pripisuje joj se dvostruka špijunaža tokom Prvog svjetskog rata. Umjetničko ime koje je izabrala, Mata Hari, na indonezijskom i malijskom znači Sunce.

Pravim imenom Margaretha Geertruida Zelle, Mata Hari je rođena 1876. u Holandiji. Karijeru zabavljačice počela je kao cirkuska jahačica, a dodatnu zaradu ostvarivala je pozirajući slikarima. Proslavila se kao plesačica egzotičnih orijentalnih plesova, čime se počela baviti 1905. godine.

Kako bi pojačala utisak svojih nastupa, predstavljala se kao javanska princeza, od djetinjstva podučavana tajnama indijskih svetih plesova. Živjela je boemski i luksuzno, što su finansirali njezini brojni bogati ljubavnici. Svoj uspjeh nije toliko zahvaljivala klasičnoj ljepoti, koliko senzualnosti i erotičnosti.

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata nastavila je putovati između Francuske i Holandije, što joj je kao državljanki neutralne Holandije bilo moguće. Zbog toga je postala sumnjiva tajnim službama, a nakon što je francuska tajna služba uhvatila njemačku poruku o špijunu H-21, uhapšena je i izvedena pred sud pod optužbom da špijunira za Njemačku.

Mata Hari je tvrdila da je nevina, ali je strijeljana uprkos nedostatku čvrstih dokaza. Postoji teorija da je zapravo radila za Francusku, što su Nijemci otkrili i podmetnuli poruku o špijunu H- 21 kako bi je uklonili.

Autor: Andreja Ščapec

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti