MASOVNI MEDIJI U SLUŽBI ZLA: Pogledajte kako vas kontrolišu putem filmova, serija, emisija,vijesti …

Filmovi, serije i ostali medijski sadržaji, tvrde brojni teoretičari zavjera, odavno uvode neke nove ideje u društvo.

Oni tvrde da je svaki pokret, pomak od uobičajenog, prvo isproban putem masovnih medija, a potom infiltriran u društvo.

Jedan od načina rješavanja neslaganja, posebno zanimljiv teoretičarima zavjera, osmislio je njemački filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel, a zove se dijalektika. Dijalektika je bitna značajka Hegelovog učenja. Ona prožima sav njegov filozofski sistem.

Dijalektički je hod tročlan: sačinjavaju ga teza, antiteza i sinteza.

Teza je postavljanje ideje, mišljenja; antiteza je drugi stepen – stepen negacije, razlikovanja, suprotstavljanja, sukoba, odnosno druga ideja suprotna prvoj. Sinteza odnosno negacija negacije, ukidanje negacije – afirmacija, treći je stepen – stepen posredovanja koji uključuje prva dva određenja i istovremeno ukida njihove suprotnosti u jednom višem jedinstvu. Dakle, pojednostavljeno – sinteza je rezultat – postignut je “kompromis” i nova ideja je donesena, odnosno željene promjene. Red iz haosa, reklo bi se.

Teoretičari zavjera, posebno David Icke, ovo je nazvao metoda PRR – problem, reakcija, rješenje.

Iako djeluje komplikovano, zapravo nije teško primijetiti ovu metodu “usađivanja misli” i infiltriranja određenih ideologija. Najlakše je to primijetiti, poručuju teoretičari zavjera, u televizijskim serijama, filmovima, pa i popularnim televizijskim emisijama, ali i vijestima. Na ovaj način kreiraju se i mišljenja o ratu, na primjer. Amerikanci su koristili ovu tehniku kako bi uvjerili svoj narod kako je pohod na Afganistan ili Irak ispravan, navode teoretičari zavjera. Problem se stvara tajno, potom se koriste mediji kako bi se problem “razvikao” i kako bi javnost zauzela stav “nešto se mora poduzeti”. Tada vlade uzimaju stvar u svoje ruke i rješavaju problem – odnosno rade ono što im je i bila namjera, samo sad uz podršku naroda od kog su demokratski izabrani.

Jedan primjer takvog rješavanja problema je i osnivanje organizacije UN-a, tvrde teoretičari zavjera. Nakon 2. svjetskog rata osnovan je UN kao organizacija koja će osigurati mir u svijetu kroz internacionalnu politiku i “svjetsku policiju”. Vjeruje se da su iluminati bili ti koji su potaknuli svjetske ratove (problem). Svjetska populacija je reagovala na te ratove (reakcija) težnjom da se osnuje institucija koja će regulisati ratove. Stoga su iluminati kreirali rješenje, tj. UN. Teoretičari zavjera smatraju Ujedinjene narode institucijom koja će ostvariti Novi svjetski poredak.

Sljedeći put kad se po serijama raspravlja o temama koje su sporne u društvu i izazivaju moralne nedoumice, poput abortusa, eutanazije, surogat majčinstva, novih ratova i slično, obratite pažnju koriste li se kreatori sadržaja i ovom metodom kako bi uticali na javno mnijenje.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti