LJUDSKI GEST: 1992. Vojnici ARBiH pomažu i guraju auto kapetana JNA, iz Novog Sada, jer mu se pokvario u putu (VIDEO)

1992. godine, nakon svih podjela u društvu i državi i iskustva iz 1991. godine, definitivno se znalo da slijedi obimniji rat, gdje JNA više nije imala legitimitet, te se povlačila iz Sarajeva i drugih kasarni širom Jugoslavije.

Jedan, vrlo zanimljiv detalj, koji gle čuda, obavezno promakne široj javnosti je taj kada je, zasad nama nepoznati kapetan JNA, krenuo iz Sarajeva, nakon 25 godina službovanja. Naime, auto mu je ostao u kvaru na putu, iz nekog razloga nije mogao da ga pokrene, pa su ga, ni manje ni više, pripadnici ARBiH pogurali, kako bi mu pomogli da upali. Možda ovo široj javnosti djeluje apsurdno (zbog negativnog javnog narativa), možda čak i smiješno, ali je tako. Ne, nisu ga opkolili s namjerom da ga ubiju, nisu pucali u njega, naprotiv, pogurali su auto, pomogli mu da bezbjedno ode.

Vrijedi napomenuti, da mu je sugerisano i da ostane, jer mu ne žele nauditi, ali njegova je želja (a zbog prilika koje su se desile i razumljiva) bila da želi otići.

Ovom primjeru je posvjedočio i Suljo Muminović, jedan od učesnika ovog događaja, rekavši da je kapetan dobar čovjek.

Rat je bio okrutan i neumoljiv. Iz ovog i sličnih primjera ne treba da stvarate krivu sliku o ratu jer nismo se gađali baklavama, nego ubojitim oružjem, ali isto tako morate da znate da je bilo i ljudskih primjera, sa svih strana. Jedan od tih, pozitivnih primjera je i ovaj.

Pogledajte video u nastavku.

Izvor: nova-yuga.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti