Lideri Sjeverne i Južne Koreje držeći se za ruke ‘skakutali’ po državnoj granici (FOTO & VIDEO)

Kim Jong Un postao je prvi sjevernokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podijeljeno ratom iz 1953. godine.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike” lider Sjeverne i Južne Koreje Moon Jae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada su se “cijela Severna i Južna Koreja zaledile” – dvojica lidera su se rukovala i to na obje strane granice demilitarizovane zone koja dijeli dvije zemlje.

Publika je potom sa iznenađenjem gledala kako Kim Jong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Sjevernu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vrijeme držeći se za ruke.

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplaniranom susretu.

“Istorija počinje sada”, rekao je lider Južne Koreje, dok je Kim Jong Un rekao da mu srce bije kao ludo i našalio se rekavši “nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam donijeli”.

Podsjećamo, prije samo nekoliko mjeseci odnosi između dvije Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dvije zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju.

Dva lidera su potpisali ‘Deklaraciju mira, prosperiteta i ujedinjena Korejskog poluotoka’. Objavljeno je to nakon cjelodnevnog sastančenja i 30-minutnog privatnog razgovora dvojice vođa. Ovo bi moglo značiti kraj jednog od najdugovječnijih svjetskih konflikata.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti