LEGENDARNI ORHALKUM: U drevnoj olupini kraj Sicilije pronašli metal iz Atlantide (VIDEO)

Legura, koja prema grčkoj legendi dolazi iz rudnika mitske Atlantide otkrivena je na olupini broda koji je potonuo uz obale Sicilije prije 2.600 godina.

olupina1

Uz obale Sicilije pronađeno je 47 poluga orihalkuma, kako legendarni metal, “nalik bronzi” naziva Platon u svojoj Kritiji, prenosi RT.

Ovo je prvi puta da je pronađeno tako puno te legure, a rendgenska analiza pokazala je kako je sastavljena od cinkove rudače, uglja i bakra.

Na olupini broda pronađene su i dvije korintske kacige, a vjeruje se kako su pripadale vojnicima koji su štitili brod od gusara.

Pretpostavlja se kako je brod plovio iz Grčke do Gela, grada na Siciliji u kojem su bile brojne radionice i kovačnice, što bi objasnilo zašto je brod prevozio metal u polugama.

“Vjerovatno je brod zahvatila iznenadna oluja i potopila ga neposredno prije nego što je ušao u luku”, ističe arheolog Sebastiano Tusa.

Orihalkum je postao poznat u djelima Platona, koji je tvrdio da se taj metal vadio na Atlantidi te da je njime potpuno pokriven Posejdonov hram.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti