Legendarni glumac punih pet godina nije snimao – aktivirao se tek nakon poziva računovođe, koji ga je obavijestio da na računu nema ni dolara!

“El Dorado”, “Kum”, “Misery”, “Otporni na metke”, “Grad duhova” i “Dogville” samo su neki od filmova u kojima je zabljesnuo glumački genij Jamesa Caana (1940. – 2022.). Za vas smo odabrali pregršt zanimljivosti o holivudskoj legendi koja nas je ljetos napustila!

1. Uprkos činjenici da mu je otac bio mesar – ili baš zbog nje – Caan je od tinejdžerskih dana vegetarijanac, i to onaj militantnog tipa, sklon držanju propovijedi prijateljima koje uhvati kako grickaju šunku. Znajući za tu njegovu navadu, jedna zalagaonica u Los Angelesu po njemu je nazvala sendvič od slanutka, pesta i salate.

2. Na nagovor roditelja, upisao je ekonomiju na Univerzitetu u Michiganu. Kako se na predavanjima nasmrt dosađivao, prebacio se na studij glume na prestižnoj Hofstri. Otac, koji je glumce smatrao dangubama, tek malo boljima od prosjaka, bio je duboko razočaran tom odlukom.

3. Od malih nogu pokazivao je zanimanje i talent za sport. Bio je zvijezda univerzitetske fudbalske ekipe, da bi potom stekao crni pojas u karateu. Nadalje, punu deceniju nastupao je na rodeu, gdje je stekao nadimak “židovski kauboj”.

4. Uloga Sonnyja Corleonea u “Kumu”, koja mu je donijela oskarovsku nominaciju, prvobitno je bila namijenjena Burtu Reynoldsu. Režiserov mezimac Marlon Brando je, međutim, svoje sudjelovanje u projektu uslovljavao Reynoldsovim nesudjelovanjem. “On nije glumac, nego šugava televizijska zvijezda. A uz to mi ide na živce”, navodno je rekao Coppoli, koji ga je poslušao te ulogu povjerio Caanu.

5. Najskuplja scena u “Kumu” bilo je Sonnyjevo smaknuće na naplatnim kućicama. Coppola ju je morao snimiti iz jednog ponavljanja: na Caanovom tijelu bilo je pričvršćeno čak 149 “žabica”, minijaturnih eksploziva koji su simulirali rane što nastaju prilikom rafalne paljbe. Inače, tokom čitavog snimanja Caan je nosio lažne očnjake izrađene od posebne vrste akrilnog silikona, koji su trebali ukazati na animalnu prirodu njegovog lika.

6. Odbio je glavne uloge u kultnim filmovima “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Ratovi zvijezda”, “Kramer protiv Kramera”, “Apokalipsa danas” i “Blade Runner”. Nije, ispričao je jednom, mogao niti naslutiti kakve će hvalospjeve ti filmovi postići. “Toliko o mojoj vještini procjene”, našalio se na vlastiti račun. S druge strane, ulogu žrtve psihopatkinje Katy Bates u briljantnom psihološkom trileru “Misery” prihvatio je nakon što ju je odbilo desetak njegovih kolega. “Valjda im se nije dalo tokom čitavog snimanja ležati u krevetu. Meni to nije smetalo, jer sam lijen po prirodi”, ispričao je u nekom intervjuu.

7. U razdoblju od 1982. do 1987. godine nije snimio niti jedan film. Potresen gubitkom obožavane sestre, za to vrijeme je bio duboko zaglibio u kokainsku ovisnost. Trgnuo se nakon poziva računovođe, koji ga je obavijestio da na računu nema ni dolara.

8. Četiri puta se ženio i četiri puta rastajao. “Ako želiš u kratkom roku zamrziti neku žensku, odvedi je pred matičara”, zaključio je na kraju. “Ne znam šta ima u tom prstenu da posve ugodne cure pretvara u krvožedne rospije”. Nakon drugog razvoda, utočište je pronašao u vili svoga najboljeg prijatelja Hugha Hefnera. “Živio sam kod njega nekoliko mjeseci i uživao kao malo prase. Okružen svim onim zečicama, u kratkom sam roku zaboravio i kako mi se bivša gospođa zvala”, našalio se.

9. Sin Scott krenuo je njegovim stopama, a zajedno su nastupili u kriminalističkom serijalu “Hawaii Five-0”. Caan senior priznao je da mu nije bilo lako raditi s potomkom: “Na setu je bilo puno atraktivnih cura, a u pauzama od snimanja stalno su mi pristupale. Meni bi, jadnom, od uzbuđenja poskočilo srce, da bi me potom oblio hladan tuš kad bih shvatio da se mlade dame samo žele domoći Scottovog broja mobitela”.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti