LAŽ ILI IPAK NE? Div iz Cardiffa

Div iz Cardiffa je ipak bio jedna od najpoznatijih prevara u istoriji SAD-a.

1850-ih bilo je jako puno novinskih natpisa o okamenjenim ljudima koji se nalaze po cijelome svijetu. Niti jedna od ovih tvrdnji nikada nije dokazana. Međutim, u oktobru 1869. prilikom kopanja bunara na Newell farmi u Cardiffu, dva čovjeka su pronašla ono za šta se činilo da je prvi pronađeni okamenjeni ostatak čovjeka. To nije bio običan čovjek, nego div – 304 centimetra visok, stopala dugačkog 51 centimetar i težine 1359 kilograma! Okamenjeni čovjek je izvađen iz zemlje, a Newell je naplaćivao četvrtinu dolara posjetiteljima kako bi vidjeli čovjeka.

Dva dana kasnije dodao je šator radi spektakla i povećao cijenu na pola dolara. Na kraju, okamenjeni čovjek prodan je za 25 hiljada dolara i poslan u Syracusu (New York) gdje je postao dio veće izložbe. Div je privukao ogroman broj posjetilaca i P.T. Barnum ponudio je 50 hiljada dolara za eksponat, ali kada je odbijen načinio je svoju vlastitu lažnu verziju diva za svoj show. Godine 1870., otkriveno je da su i Newellov i Barnumov div krivotvorine  i istinita priča se uskoro otkrila.

Newellov rođak William Hull diva je napravio u tajnosti, a potom ga pokopao na farmi svoga rođaka gdje su ga kasnije  s namjerom iskopali i predstavili to kao čudesno otkriće. Tokom podvale, arheolozi, antropolozi, geolozi i paleontolozi bili su itekako svjesni da div nije pravi i upozoravali su ljude na to, ali njihove naučne činjenice bile su nadglasane i gotovo u potpunosti zataškane radi velikog javnog interesa o spektakularnom pronalasku.

Po pitanju divova kontaktirali smo profesora Johnatana Marksa, doktora antropologije. Marks je rekao kako postojanje divova ima jako malo uporišta u stvarnosti zbog toga što bi funkcionisanje takvog organizma bilo jako teško. Naveo je kako ljudi koji imaju i danas natprosječnu visinu, preko dva metra, imaju poteškoća sa kretanjem, velike tegobe i opterećenost kardiovaskularnog sistema, onda zamislite šta bi bilo sa ljudima preko tri metra. Marks postavlja pitanje koliko snažno srce i koliki krvožilni sistem su takva bića morala imati i da je zbog mnogih anatomskih i fizikalnih zakona funkcionisanje diva u obliku čovjeka i sa anatomskim osobinama čovjeka zapravo nemoguće.

Antropolozi do danas nisu pronašli niti jedan dokaz da su divovi postojali. Vrlo brzo su otkriveni svi pokušaji prevara, kada su se kosti mastodona i sličnih stvarnih divova pokušale podvaliti pod kosti nekog diva čovjeka.

Izvor: znanstvenapanorama.wordpress.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti