LAVINA KOMENTARA o “lažnoj vakcinaciji” i “misteriji nestanka igle” malo je utišana ‘OBJAŠNJENJEM’

Veliki broj svjetskih državnika, ali i uglednih ljekara primilo je vakcinu protiv korona virusa ispred kamera, kako bi uvjerili građane u to da nema mesta nepovjerenju ili strahu i podstakli ih da učine isto.

Ubrzo su društvene mreže bile prepolovljene snimcima na kojima političari primaju vakcine, a zajedno sa njima javili su se i teoretičari zavjere tvrdeći da je čitava priča iscenirana i da “niko od njih zapravo nije ni primio vakcinu”.

Oni su svoje tvrdnje obrazložili činjenicom da se na brojnim snimcima “igle ne vide” i “naprasno nestaju”, odnosno kao problem navode to što se ne vidi kako igla izlazi uz ruke pacijenta.

Neki od takvih tvitova podjeljeni su na hiljade puta, a pregledani su preko pola miliona puta, prije nego što su uklonjeni.
No, BBC navodi da je riječ o napredni, zaštitnim špricevima koji su u širokoj upotrebi više od 10 godina, a koji štite medicinsko osoblje, ali i pacijente od povreda i infekcija.

To su sigurnosni špricevi koji omogućavaju uvlačenje igle, a čak ih i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje kako bi se smanjio rizik od povreda.

Ketrin Boldvin, administranivna direktorka koorporativnih komunikacija bolnice MHS na Floridi, objasnila je da je kompanija Fajzer obezbijedila ovakve špriceve isključivo za potrebe ubrizgavanja njihove vakcine.

“Riječ je o špricu koji ima sigurnosni mehanizam. On apsolutno isporučuje vakcinu samo sa većim nivoom sigurnosti od običnih špriceva”, istakla je.

“Nakon upotrebe igle, dodatni pritisak na klip uvlači iglu u špric, tako sprečavajući rizik od neželjenih povreda tokom vakcinacije”, objašnjeno je na veb sajtu informacione agencije Evropske unije za sigurnost i zdravlje na radu o tome kako ove vakcine funkcionišu.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti