KRALJICA NITOKRIS: Misteriozna egipatska vladarka

Nitokris je navodno bila posljednja vladarka VI dinastije Egipta, prva poznata žena regent na svijetu, kao i prva od četiri egipatske vladarke za koje se zna da su imale titulu faraona. Istoričar Maneton tvrdi da je upravo ona zaslužna za izgradnju treće piramide u Gizi, iako se to obično pripisuje Mikerinu.

Iza Nitokris (Neterkare, Nitikreti što znači Duša Re je božanska ili Duša boga Re je sveta) nije ostalo arheoloških tragova. Ona nam je poznata samo iz zapisa istoričara Manetona i Herodota, a vjerovalo se da se njeno ime nalazi i u Torinskom kraljevskom kanonu koji predstavlja najkompletniju hroniku egipatskih faraona.

Nitokris je bila kćerka Pepija II i bila je udata za svog brata Merenrea II koji je prema Torinskom kraljevskom kanonu vladao svega oko godinu dana. Ovog vladara s kraja VI dinastije ubili su njegovi podanici poslije kratkotrajne vladavine, nakon čega na vlast dolazi njegova sestra – žena Nitokris. Herodot je u svojoj Istoriji zapisao da je kraljica željela da osveti svog brata zbog čega je skovala savršen plan. Naredila je izgradnju tajne podzemne dvorane koja je kanalom bila povezana sa rijekom Nil, a nakon što je izgradnja završena, ona je napravila zabavu povodom svog stupanja na tron i pozvala sve one koji su bili umješani u smrt kralja. Dok su gosti, ne sluteći šta im se sprema, bezbrižno jeli i pili, Nitokris je naredila da se tajni kanal otvori i voda iz Nila je doprla do dvorane i podavila izdajnike. Kako bi izbjegla linč egipatskog naroda, kraljica je navodno skočila u zapaljenu prostoriju i na taj način oduzela sebi život.

Dok ju je Maneton opisao kao hrabriju od svih muškaraca njenog vremena i najljepšu od svih žena, bijele kože i rumenih obraza, neki istoričari smatraju da je ona zapravo bila on. Neki pak tvrde da Nitokris nije ni postojala dok postoje mišljenja i da su Neterkare i Nitikreti dvije različite osobe. Najnovijom mikroskopskom analizom došlo se do zaključka da su fragmenti Torinskog kraljevskog kanona zamijenjeni i da je došlo do pogrešne interpretacije imena vladara, te da je Nitokris zapravo muški vladar Netdžerkar Sipta I koji je, prema Abidoskom popisu kraljeva, nasljednik Merenrea II.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti