KRAJ OSMANSKOG CARSTVA: MEHMED VI – posljednji osmanski sultan

Mehmed VI, posljednji osmanski sultan, rođen je kao Mehmed bin Abdul Medžid 14. januara 1861. godine u palači Dolmabahče u Istanbulu.

Njegov otac sultan Abdul Medžid I umro je kad mu je bilo samo pet mjeseci a majka Đulista je umrla je kad mu je bilo četiri godine.

Kao Mehmed VI,  dolazi na položaj sultana dolazi 3. jula 1918. godine poslije smrti svog brata Mehmeda V kao najstariji muški član porodice, u dobi od 57 godina kao 36. vladar iz osmanske dinastije. Od prethodnika nasljeđuje raspadnuto Osmansko carstvo krajem prvog svjetskog rata. Mirovnim sporazumom iz 1919. godine Carstvo nepovratno gubi Siriju, Palestinu, Irak i muslimanska sveta mjesta, Meku i Medinu. Ostatak državne teritorije u Aziji se podijelio u interesne sfere velikih sila s izuzetkom područja provincije oko Smirne koja je darovana Grčkoj.

Tim mirovnim sporazumom apetiti Grčke ipak nisu bili zadovoljeni tako da ona 1919. godine objavljuje rat poniženoj osmanskoj državi s ciljem osvajanja Male Azije. Prodor grčke vojske je zaustavljen tek 80 kilometara pred Ankarom kada vojska Atatürka uz logističku podršku Sovjetskog Saveza ostvaruje totalnu pobjedu.

Sultan je 1920. suspendovao parlament i izabrao vlastitog brata za vezira. Sultanove akcije razljutile su Mustafu Kemala Atatürka, vođu rastućeg nacionalističkog pokreta. Kao rezultat toga, održani su opšti izbori koje su na kraju dobili nacionalisti. Njihova pobjeda dovela je do formiranja nove vlade i sekularne nacionalne države.

Mehmed VI dolazi na Maltu

Velika narodna skupština Turske je 1. novembra 1922. ukinula je Osmansko carstvo a sultan Mehmed VI je svrgnut i protjeran u egzil. S titulom halife ga nasljeđuje rođak Abdul Medžid II.

Svrgnuti sultan Mehmed VI napustio je Istanbul britanskim ratnim brodom HMS Malaya. Prvo je otišao na Maltu, koja je u to doba još bila u britanskom vlasništvu, a zatim u San Remo na italijanskoj rivijeri.

Sultan je u San Remu živio sve do smrti u 65. godini života, 16. maja 1926. godine. Pokopan je u džamiji Tekkiye u Damasku u Siriji.

Izvor: historija.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti