Kontroverzna prodaja Tutankamonove skulpture za 6 miliona dolara

I mali i veliki znaju da novac vlada svijetom, no da se ta patološka sklonost prema novcu ne skriva od javnosti postalo je jasno u sukobu koji je izbio između aukcijske kuće Christie’s i egipatskih vlasti.

Ako vam se čini da znate ko je od ove dvije strane pohlepniji – ne brzajte sa zaključcima. Do sukoba je došlo 2019. godine kada je aukcijska kuća Christ’s stavila na licitaciju više od 3.300 godina staru skulpturu glave Tutankamona.

Lov u mutnom

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta tada je izjavilo da je skulptura ponuđena na aukciji u Londonu ukradena u 70-im godinama prošlog vijeka. Bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Hawass, koji je za vrijeme svoje službe bio toliko eksponiran da se mogao steći utisak da je on jedini čovjek koji se brine za egipatsku baštinu, ustvrdio je da je ona ukradena iz kompleksa hramova u Karnaku. Ovu skulpturu aukcijska kuća je već prodala 2016. godine. Tada je prodana za 3 miliona funti. Pitanje koje je postavila aukcijska kuća Christie’s, a koje je u ovoj situaciji sasvim opravdano, zašto egipatske vlasti nisu poduzele ništa po pitanju predmeta koji je bio javno izložen godinama. Osim toga predmet nije zaveden u registru onih za kojima se službeno traga. To znači da je u legitimnom posjedu zbog čega prodaja nije mogla biti zaustavljena, a što su egipatske vlasti zatražile od međunarodnih organizacija poput UNESCO-a. Sve su to stvari koje su omogućile da do prodaje na kraju i dođe.

Nesmetana prodaja predmeta

Nadalje, aukcijska kuća Christie’s je objavila istorijat vlasništva nad ovim predmetom unazad pola vijeka, što pokazuje da predmet nije mogao biti u Egiptu u 70-im godinama prošlog vijeka. Naravno pod uslovom da je priča o ranim vlasničkim odnosima zaista takva kakvim je prezentovana. To samo pokazuje da Egipćani žele doći do svojih dragocjenosti što je potpuno opravdano, no onda to trebaju raditi na pametniji način. Ovaj potez egipatskih vlasti podsjeća na ono što bismo nazvali u nas neformalno APP odnosno ako prođe, prođe. Kako je aukcijska kuća poduzela sve pravne radnje mogla je slobodno predmet staviti na aukciju bez obzira na protivljenja, što je i učinila 4. jula 2019. godine. Predmet je tada prodan za 4,7 miliona funti ili u dolarima za nešto malo manje od 6 miliona dolara.

Kada bi ova skulptura mogla govoriti pitanje je šta bi nam sve ispričala u svojoj dugoj istoriji ili barem o onoj od trenutka kada je britanski arheolog Howard Carter u 20-im godinama prošlog vijeka pronašao Tutankamonu grobnicu. Iako egipatske vlasti na veliko prijete po pitanju ove skulpture, bez potkrepe za svoje tvrdnje sve ostaje samo prazna prijetnja, kojom sebi dodatno oduzimaju kredibilitet.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti