Koliki je normalan krvni pritisak za vaše godine?

Studija provedena na 2000 ljudi je otkrila da visoki krvni pritisak ne mora nužno biti opasan, ukoliko niste starija, osjetljivija osoba, kada visoki pritisak može uzrokovati ozbiljne probleme.

Međutim, čak i ako imate normalan krvni pritisak, trebate razmisliti o promjeni svojih životnih navika kako bi spriječili nastanak visokog pritiska i poboljšali stanje srca i cijelog tijela.

Blood pressure measurement

Visoki krvni pritisak je štetan po zdravlje jer oštećuje arterije, vodi ka većoj mogućnosti srčanog udara, zakazivanja srca, bolestima bubrega i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Mnogi doktori propisuju prilično agresivne korake u cilju smanjenja visokog pritiska.

Međutim, posljednja istraživanja pokazuju kako tretman ne može biti isti za sve ljude. To znači da rješavanje problema sa pritiskom kod 50-godišnjaka nije isto kao kod nekoga ko je u svojim 80-tim godinama.

Dijagnosticiranje visokog krvnog pritiska

Ako osoba ima 20 godina i krvni pritisak manji od 120/80, ona bi trebala kontrolisati svoj pritisak svake dvije godine.

Svaki otkucaj srca povećava pritisak, a pauza između otkucaja srca ga smanjuje. Shodno tome, vaš krvni pritisak može varirati iz minute u minutu zbog promjena u tijelu (vježbanje, stres, spavanje). Za odrasle, normalan pritisak bi trebao biti manji od 120/80.

Rezultati studije su pokazali da jedna od tri odrasle osobe ima visok pritisak!

blp2

Ukoliko neko vrijeme imate pritisak 140/90 (ili viši) vrijeme je da uvedete neke promjene vezane za ritam vašeg života a doktor bi vam trebao propisati i odgovarajuću terapiju.

U slučaju da je gornji pritisak 180 a donji 110 (ili viši), mjerenje pritiska trebate ponoviti kroz nekoliko minuta. Ako i drugo mjerenje pokaže isto, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti