Ko je ovaj oozbiljni dječak?

baj1

Njegova muzička karijera traje 40 godina i nikada nije bila praćena skandalima koji su skoro pa normalna stvar za ovu vrstu profesije pa ga je i ona “žuta” štampa uvijek zaobilazila. Iza sebe ima preko 3.000 koncerata odsviranih uživo i preko 5 miliona prodatih nosača zvuka.

mom9

On je Momčilo Bajagić Bajaga i rođen je 19. februara 1960. godine u Bjelovaru, Hrvatska. Pokojni otac mu je bio vojno lice – pilot, a i mama je radila u vojnoj službi ali kao civil. Kada se prisjeća roditelja kaže da je otac uvijek bio tolerantan prema njemu, a mama – racionalna žena. Što se djetinjstva tiče, drago mu je što ga je proveo baš u Zemunu.

Muzičku karijeru je počeo sa 14 godina u bendu TNT, a karijera mu je krenula izuzetnim tokom kada se sa 18 godina kao ritam gitarista priključio bendu “Riblja Čorba”. Prvo je nastupao samo na nekim pjesmama tokom koncerta, potom se pojavljuje kao koautor na nekim pjesmama. Ubrzo nakon toga za “Riblju Čorbu” se pojavljuje kao kompletan autor i to sa par hitova od kojih je najpoznatiji “Kad hodaš”. S ovim bendom zajedno snima 5 albuma.

mom13

Svoj prvi samostalni nastup je imao u zagrebačkom centru Kulušić 12. 4. 1984.

Iz Riblje Čorbe ga isključuju 19. jula 1984. godine poslije čega on nastavlja sa svojim bendom. Snima album sa svojim pjesmama pod nazivom “Pozitivna geografija”, a bend dobija naziv “Instruktori pozitivne geografije”. Kasnijih godina naziv benda skraćuju na „Instruktori“, a posljednjih godina se na nastupima pojavljuju pod nazivom „Bajaga i instruktori“.

mom11

Uspjeh grupe je nevjerovatno brz. Krajem 1984. godine Bajaga u anketi lista “Rock” dobija titulu rok muzičara godine, a muzičari album “Pozitivna geografija” proglašavaju najboljim u 1984. godini. Tada je već bilo jasno da će “Bajaga i Instruktori” postati jedna od najvećih ako ne i najveća pop rock grupa svih vremena na ovim prostorima.

Sa svojim bendom je svirao i pjevao na svim stranama svijeta, jedino kako kaže nikada nisu imali koncert u Južnoj Americi.

mom7

mom8

U braku sa suprugom Emilijom ima dvoje djece, sina Marka i kćerku Anđelu. Za djecu kaže da bi kao i svaki roditelj volio da ga slijede u profesiji, ali da smatra kako se njih dvoje neće ozbiljnije baviti muzikom. Kći je krenula u dizajnersku školu, a sin na Fakultetu dramskih umetnosti završava odsjek produkcije.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti