Ko je bio baron Münchhausen i kako je zaslužio titulu najvećeg lažova na svijetu

Po njemu je nazvan i jedan medicinski fenomen

Kada čujete da za nekoga kažu da je “baron Münchhausen (Minhauzen)” ili da baroniše, odmah vam je jasno da je u pitanju veliki lažov.

Prije svega, on nije izmišljen lik već je stvarno postojao. Hieronymus Karl Friedrich, Freiherr von Münchhausen je živio u u 18. vijeku i zaista je bio njemački baron. Sa nepunih dvadeset godina, stupio je u rusku vojsku i borio se protiv Turaka, što je bila dobra podloga za njegove buduće nevjerovatne priče.

Čim se vratio u Njemačku, počeo je da priča o svom junaštvu i avanturama koje je doživio u Rusiji. Čak je pričao i o letenju na Mjesec. Ono što je sigurno je da Münchhausenu nije nedostajalo mašte. Znao je lijepo da priča i ljudi su od njega stalno tražili nove priče što je još više rasplamsavalo njegovu maštu.

Prvi koji je zabilježio njegove priče je bio Rudolf Erich Raspe. Još ih je malo više preuveličao pa je siroti baron postao najveći lažov i sinonim za sve buduće lažove.

Potom se našao i u pjesmama Gottfried August Bürgera a onda i među medicinskim terminima. Münchhausenov sindrom je jedan od oblika takozvanih umišljenih bolesti. Osobe koje pate od njega imaju nevjerovatnu potrebu da preuveličavaju svoje stvarne i nestvarne zdravstvene probleme.

Veoma je sličan hipohondriji, ali se od nje razlikuje u tome što kod hipohondrije pacijent zaista misli da ima neku bolest, dok je kod Münchhausenovog sindroma pacijent svjestan da pretjeruje čime želi da mu se ukaže pažnja. Ljekari smatraju da je uzrok u nedostatku ljubavi i pažnje u djetinjstvu.

Izvor: 24sedam.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti