Kinotaur: Da li su Merovinzi potekli od čudovišta?

Minotaur (polučovjek, polubik) vam je sigurno poznat, ali šta je sa kinotaurom? Postojala je i “zvijer sa Neptuna” u ranoj franačkoj historiji za koju se navodi ime Kinotaur.

Ovo misteriozno mitsko biće spominje se samo u jednom izvoru, ali se pretpostavlja da je izrodio dinastiju vladara čiji su potomci i danas živi, ​​a pojavili su se čak i u Da Vinčijevom kodu.

Merovech, osnivač Merovinga

Franci su bili germansko pleme čiji su preci putovali i vladali dijelovima današnje Francuske, Njemačke i Belgije. Sveštenik Fredegar pripisuje osnivanje franačke vladajuće dinastije, Merovinzi, jednoj osobi iz istorije franačkog naroda po imenu Merovech.

Merovecha je prvobitno spomenuo Grgur Tourski. Ali umjesto da Merovecha označi kao osnivača loze čudovišta, on ga čini smrtnikom koji uspostavlja novu kraljevsku dinastiju.

Merovech, osnivač Merovinga. © Image Credit: Wikimedia Commons

Potomak Chlodija?

Umjesto da nabraja neke značajne prethodnike, Gregory je naglasio podvige njegovih nasljednika, posebno sina Childerica. Merovech se dovodi u vezu s prethodnim monarhom po imenu Chlodio, iako to ničim nije dokazano. Šta to tačno znači?

Možda Merovech nije bio plemićkog porijekla, već je bio čovek koji je u životu sve sam ostvario; u svakom slučaju, čini se da su njegovi potomci bili istorijski značajniji od njegovih predaka. Drugi izvještaji, kao što je anonimno napisan Liber Historiae Francorum (Knjiga istorije Franaka), izričito pripisuju Merovecha Chlodiju.

Međutim, spomenuti Fredegar kreće drugim putem. On tvrdi da je Chlodijeva žena rodila Merovecha, ali njen muž nije bio otac; umjesto toga, otišla je na plivanje i parila se sa misterioznim morskim čudovištem, nazvanim “zvijer s Neptuna koja podsjeća na Kinotaura”. U konačnom, Merovech je mogao biti ili sin smrtnog monarha ili potomak natprirodne zvijeri.

Morsko čudovište Kinotaur sa kojim je žena kralja Chlodija zanijela budućeg kralja Merovinga. Kreirao Andrea Farronato. © Image Credit: Wikimedia Commons

Ko je ili šta je bio Kinotaur?

Osim etimološke sličnosti u odnosu na još jednu poznatu zvijer “Minotaura”, Fredergarovo spominjanje je jedina referenca na Kinotaura u istoriji, tako da nemamo pravi način poređenja. Neki naučnici su pošli i od pretpostavke da je “kinotaur” u stvari bilo pogrešno napisano od “Minotaur.”

Bikovi nisu bili posebno istaknuti u francusko-germanskim mitovima, pa se sugeriše da je inspiracija za ovo stvorenje bila latinskog porijekla. Jer, čak i u tom vremenu postojala je duga tradicija proglašavanja Franaka za nasljednike područja klasičnog Mediterana (a time i za legitimne nasljednike Rimljana); nakon Trojanskog rata, Trojanci i njihovi saveznici su navodno pobjegli na Rajnu, gdje su njihovi potomci na kraju postali Franci.

Je li Kinotaur samo pogrešno napisan Minotaur (na slici)? © Image Credit: Wikimedia Commons

Zašto je Fredegar sugerirao da je Merovech za oca imao mitsko morsko stvorenje?

Možda je Fredegar uzdizao Merovecha u status heroja. Polumitsko porijeklo bilo je karakteristika mnogih mitoloških heroja; pomislite na, na primjer, grčkog kralja Tezeja od Atine, koji je i boga mora Posejdona i smrtnog kralja Egeja, navodio za svog oca.

Drugim riječima, imenovanje morskog čudovišta za svog oca učinilo je Merovecha – i njegove potomke iz stvarnog života, koji su živjeli i vladali u vrijeme Gregorija i Fredegara – drugačijima od onih kojima su vladali, odredivši ih kao polubogove ili, barem, one sa božanskim određejem.

Neki istoričari sugerišu da su Merovinzi zaista bili smatrani kao “sveti kraljevi”, puno više nego smrtni, Merovinzi su bili ljudi koji su sami po sebi bili sveti. Ovakvi kraljevi bi bili posebni, možda i nepobjedivi u bitci.

Autori knjige Sveta krv, Sveti gral, koji su tvrdili da su Merovinzi potekli od Isusa – čija je skrivena krvna loza migrirala iz Izraela u Francusku preko Marije Magdalene – bili su veliki zagovornici ove teorije. Drugi naučnici sugerišu da je ova priča bila pokušaj da se raščlani ime “Merovech”, dajući mu značenje “morski bik”, ili nešto slično.

Umjesto da shvate Kinotaura kao mitološko opravdanje da su Merovinzi sveti kraljevi, neki misle da je to pitanje mnogo jednostavnije. Ako je Merovech bio Chlodijev sin, onda je on bio samo prosječan kralj – ništa posebno. A ako je Chlodijeva žena dijete dobila od čovjeka koji nije bio ni njen muž ni mitsko morsko stvorenje, onda je Merovech bio vanbračan.

Umjesto da precizira da je mitsko stvorenje otac Merovecha, možda je hroničar namjerno ostavio kraljevo roditeljstvo dvosmislenim.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti