Kartograf pronašao BLAGO IZ BRONZANOG DOBA: “Prvo sam pomislio da je svjetiljka, a onda sam shvatio da je to neki veoma stari nakit”

Kartograf Thomas Karlsson, koji je istraživao šumu za potrebe svog kluba za orijentaciono trčanje, naletio je na rupu s blagom iz bronzanog doba, starim oko 2.500 godina.

Prema pisanju Göteborgs-Postena, nalazište u šumi u blizini grada Alingsasa, oko 48 kilometara sjeveroistočno od Göteborga, sadrži predmete poput ogrlica, narukvica i igli za odjeću.

U pitanju je jedno od najznačajnih otkrića iz Bronzanog doba u Švedskoj

Karlsson je rekao da je prvo primijetio odsjaj metala dok je gledao na kartu na kojoj je radio.

“Prvo sam mislio da bi to mogla biti svjetiljka, ali kada sam pogledao izbliza, vidio sam da je to (veoma) stari nakit.”

Isprva je mislio da se radi o kopiji, no ubrzo je shvatio da se radi o starim i dobro očuvanim predmetima, pa je odlučio da se javi lokalnom arheologu.

Arheolozi kažu da je nakit bio napravljen za ženu ili žene visokog statusa

Švedski arheolozi koji su pregledali nalazište smatraju da je izuzetna rijetkost pronaći takvu ostavštinu u šumi. Drevna plemena obično su ostavljala darove u rijekama i močvarama, a ovoga puta nalazište se nalazi u šumskom tlu pored stijena. Blago uključuje i vrstu štapa koji se koristio za poticanje konja, a koji je prethodno pronađen u Danskoj, ali ne i u Švedskoj. Arheolozi smatraju da su predmeti namjerno ostavljeni kao dio obreda prinosa božanstvima ili za život nakon smrti.

Vjeruje se da je ovaj predmet ukrasni prsten koji se nosio oko članka noge

“Većina predmeta može se povezati sa ženom ili ženama visokog statusa”, rekao je Johan Ling, arheolog sa Univerziteta u Göteborgu.

Predmeti datiraju iz bronzanog doba, 750 ili 500 godina prije nove ere.

Bronzana igla za ogrtač ili haljinu

Švedski zakon propisuje da pronalazač takve starine dobija nagradu od Odbora za kulturno naslijeđe. Karlsson je izjavio da bi nagrada bila “lijep dobitak”, ali to mu nije važno.

“Zabavno je biti dio istraživanja istorije. A o bronzanom dobu znamo tako malo”, izjavio je.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti