Kakvo OTKRIĆE: Naučnici izumili providno drvo!

Švedski naučnici su od drveta uspeli da stvore potpuno nov materjal, a način na koji su to izveli je neverovatan.

Nakon deset godina rada naučnici sa KTH Kraljevskog Instituta za tehnologiju u Stokholmu uspeli su da stvore „transparentno drvo„, materijal napravljen od pravog drveta, a koji je providan.

Ako njegova proizvodnja i upotreba masovno zaživi, napraviće pravu revolucuju u arhitekturi kao i u solarnoj tehnologiji.

wood6

Prema rečima istraživača, providno drvo je jeftin, obnovljivi izvor, koji može pomoći u smanjenju troškova unutrašnjeg osvetljenja domova i prostorija, a može se koristiti i za solarne ćelije-prozore.

Takođe, može se koristiti za pravljenje „privatnog“ prozora koji omogućava svetlost a štiti od pogleda drugih.

Zanimljivo je da koncept „providnog drveta“ nije nov, ali ovo je prvi put u istoriji da su naučnici napravili pravi proboj sa materijalom koji zaista može biti upotrebljen za masovnu proizvodnju.

wood7

Kako bi kreirali novi materijal, naučnici su počeli sa uzorcima komercijalnog balsa drveta pa su koristili hemijski proces za uklanjanje lignina, strukturalnog polimera koji je prisutan u ćelijskim zidovima biljaka. Lignin je odgovoran za blokiranje 80-95% svetlosti koja prolazi kroz drvo.

Uklanjanjem lignina dobijen je lep beli komad drveta, a da bi postalo providno, istraživači su morali da dodaju akril, ili pleksiglas, u samo drvo. Tako je materijal koji su napravili postao proziran, s tim da je novi materijal dva puta čvršći od plastike.

Istraživači sada traže načine da povećaju prozirnost ovog novog materijala, ali i načina kako da povećaju njegovu proizvodnju. Takođe, isprobavaće različite vrste drveta.

Izvor: skandalozno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti