Kako su nastali stihovi pjesme “Bacila je sve niz rijeku”

Indexi su bili jedna od najdugovječnijih muzičkih grupa u nekadašnjoj Jugoslaviji koja i dana uživa popularnost među sljedbenicima rock muzike. Postojali su od 1962 do 2001. godine. Njihov posljednji koncert se održao u Banja Luci, u dvorani Borik, 5. maja 2001. godine. Davorin Popović je umro 18. juna 2001. godine, a članovi grupe su nakon toga odlučili da prestanu s radom.

indexi1

Objavili su dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma, no daleko je više njihovih snimljenih pjesama koje iz raznih razloga do sada nisu objavljene. Smatraju se pionirima jugoslavenskog rocka.

“Bacila je sve niz rijeku” je pjesma objavljena 1975. godine za koju su mnoge grupe napravile svoje cover verzije. Međutim, mnogi ne znaju njeno pravo značenje. Ako pitate starije fanove ove grupe, reći će vam da se svi sjećaju zbog čega je ova pjesma zapravo napisana.

indexi2

Davorin je bio u velikoj ljubavi sa jednom nepoznatom djevojkom iz Sarajeva, studenticom. Njih dvoje su trebali i da se vjenčaju, ali ona je jednostavno nestala. Prije toga je imala abortus, a da njemu to nije spomenula i navodno otišla u Ameriku. Davorin je o tome razgovarao sa Kemalom (Montenom) a ovaj je sve sročio u stihove ove bezvremene pjesme.

Poslije više godina, na jednom koncertu u Švedskoj, Davorinu se navodno učinilo da je ugledao tu devojku. Prekinuo je nastup, sišao sa scene i ušetao među publiku. Nažalost, Popović je nije našao i poslije je nikada nije vidio.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti