Kako se svako jutro probuditi odmoran i pun energije

Ako niste spremni za izaći iz kreveta nakon zvuka budilnika, vjerovatno ste još umorni pa je najbolji način za dobijanje dovoljno energije i poleta, da probate svaku noć spavati sedam do devet sati

budilnik3

Koliko god spavali, uvijek vam se čini da bi mogli’uloviti još par minuta – i onda stisnete to prekrasno ‘snooze’ dugme kako bi dobili još malo vremena i mislite da ćete s njim dobiti i ekstra energiju za naporan dan. Je li tako? E, pa nije.

To je ustvari velika greška. Stručnjaci kažu da vam odgoda ne daje energiju, nego čak može i povećati osjećaj umora i pospanosti. Za to postoji i objašnjenje: vrijeme između zujanja je premalo i vaše tijelo nema dovoljno vremena ponovno utonuti u dubok san. Štaviše, nedostatak rutine ‘zbunjuje’ mozak i pravi zbrku unutrašnjem satu.

Bihevioralni naučnik Dan Ariely podupro je ovu teoriju u svojoj kolumni za Wall Street Journal napisavši kako je najbolje naviti sat u tačno vrijeme kad trebate ustati.

“Ako želite započeti svoj dan u 7 ujutro, možete doći u iskušenje da namjestite budilnik malo ranije – recimo u 6.40 – i stisnuti odgodu par puta dok nije 7 ili čak 7.15. Ali ako odabarete strategiju odgode, vaše tijelo ne može naučiti uvjetovanu reakciju između zvuka alarma i ustajanja.

Kad se igramo sa ‘snooze’ dugmetom, naša tijela primaju zbunjujuće poruke – nekad čujemo alarm i odmah ustajemo, nekad ga čujemo i ležimo još desetak minuta, nekad ležimo dvadesetak minuta i tako dalje.”

Ako niste spremni da izađete iz kreveta nakon zvuka budilnika, vjerovatno ste još umorni pa je najbolji način za dobijanje dovoljno energije i poleta, da probate svaku noć spavati sedam do devet sati, po preporuci stručnjaka.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti