Kako pobijediti želju za slatkim?

Većina ljudi svakoga dana konzumira jako puno šećera – u desertima, slatkišima, prerađenoj hrani, rafiniranom škrobu, gaziranim sokovima …

secer1

Prevelik unos šećera može rezultovati manjkom energije, glavoboljom, viškom kilograma te poteškoćama sa spavanjem, a neobična “nuspojava” su i kasnije pojačane želje za još nečim slatkim. Zapravo, što više šećera konzumiramo to je jača naša želja za njim. Ako vas zanima kako možemo smanjiti svoju ovisnost o šećeru pročitajte slijedećih 7 savjeta!

Smanjite unos kofeina

Zbog kofeina možemo dehidrirati, a to može uticati na razinu šećera u krvi i dovesti do povećane potrebe za slatkim.

Izbjegavajte gazirane sokove

Neovisno o tome radi li se o običnom ili dijetalnom soku, gazirani sokovi prepuni su hemikalija, sirupa i ogromnih količina šećera. Čak i vještačka sladila mogu dovesti do kasnije nove žudnje za slatkim.

Voda je vaš saveznik

Želja za slatkim često je znak dehidracije, zato prije nego posegnete za slatkim zalogajem (ili gutljajem) pokušajte prvo popiti čašu vode.

secer2

Pronađite zdrave alternative

Slatko povrće (repa, mrkva itd.) i voće odlične su alternative čokoladi i kolačima.

Izbjegavajte vještačka sladila

Iako imaju “nula kalorija” vještačka sladila često su puna hemikalija te mogu izazvati ovisnost. Umjesto njih radije koristite prirodne zaslađivače kao što su med, javorov sirup ili stevia.

Vježbajte

Vježbanje je odlično za balansiranje razine šećera u krvi, a takođe vam daje energiju i popravlja raspoloženje (čime se smanjuje šansa da ćete posegnuti za čokoladom).

Spavajte!

Postoji jako puno razloga zbog kojih je spavanje dobro za vas, a među njima je i činjenica da naspavani vjerovatno nećete posegnuti za šećerom kao izvorom energije.

Izvor: finirecepti.net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti