Kako odstraniti stare vinjete i dosadne stare naljepnice s automobila

Dosadila vam je stara otrcana naljepnica na braniku vašeg ljubimca ili biste se napokon htjeli riješiti podsjetnika na 15 eura potrošenih na nekoliko kilometara slovenačkih autocesta prošlog ljeta, ali ne želite kidati zaljepljene vinjete jer su od njih ružniji samo njihovi ostaci?

naljepnica

Prva stvar koja vam je potrebna jeste strpljenje. Naljepnice se mogu skinuti, no nemojte se žuriti. Naljepnicu ili vinjetu prvo pokušajte skinuti polako i nježno, da je ne potrgate.

Toplina vam je saveznik, na toplome je naljepnice lakše skidati jer je ljepilo smekšano, tako da je ljeto najbolje godišnje doba za skidanje naljepnica. Ako ne želite čekati do ljeta, možete upotrijebiti fen za kosu kako biste zagrijali naljepnicu.

I opet nemojte žuriti, ne zagrijavajte naljepnicu, a s njome i staklo ili lak na vašem automobilu, prebrzo.

WD40

Drugi je način pomoću lubrikanta. Žiletom ili noktima odlijepite ugao naljepnice ili vinjete. Zatim ušpricajte lubrikant (dobro će poslužiti WD40) pod naljepnicu i polako vucite. Lubrikant bi trebao natjerati ljepilo da popusti. Skinite cijelu naljepnicu.

Ako vam ipak nije uspjelo, odnosno ostao vam je komad ili cijela naljepnica ili vinjeta, možete koristiti i otapala – aceton možete koristiti za stakla, a benzin za karoseriju. Nanesite tekućinu na naljepnicu i ostavite da stoji nekoliko minuta, te zatim skinite naljepnicu. Morala bi se cijela odljepiti.

Koristiti možete i žilet ili plastičnu strugalicu, no samo na staklu, jer biste mogli oštetiti lak. Postoje i posebni skalpeli. Ako vam na laku ostanu mali dijelovi naljepnica, možete ih skinuti sredstvom za poliranje.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti