Kako najbolje iskoristiti pauzu na poslu

Šta mislite, hoćete li se bolje osjećati nakon posla ako pauzu od pola sata tokom radnog vremena iskoristite za neki oblik relaksacije umjesto da samo odete na ručak ili kafu?

Business woman relaxing.

Posao nas često iscrpljuje preko svake mjere, pa se vraćamo kući bezvoljni i jadni, jedva čekajući da se uvalimo u fotelju ili na kauč i – ne radimo ništa … No, nakon toga slijedit će grižnja savjesti zbog svega što ste mislili napraviti kod kuće, i tako u krug svakoga dana sve do vikenda koji ćete utrošiti na kućne poslove umjesto da odmarate.

Ako se nalazite u ovakvom zatvorenom krugu jada, imamo dobre vijesti za vas – može ga se prekinuti i to vrlo, vrlo jednostavno.

Naime, dovoljno je pauzu za ručak iskoristiti na kvalitetniji način i samo 15 minuta odvojiti za relaksaciju i šetnju.

Istraživanje provedeno na zaposlenicima koji su pauzu desetak dana trebali koristiti drugačije nego inače kad su jednostavno išli na ručak dalo je zanimljive rezultate. Polovina se ispitanika odlučila za laganu šetnju u obližnjem gradskom parku i fokusirala se na prirodu oko sebe, dok je druga grupa pronašla mirno mjesto unutar zgrade i radila vježbe opuštanja, uključujući duboko disanje. Svaka od ovih aktivnosti trajala je 15 minuta, a ispitanici su prije toga iskoristili prvi dio pauze za obrok.

relax

Prije, za vrijeme i poslije studije ispitanici su ocjenjivali kako se osjećaju i koje su promjene doživjeli. Grupa koja je 15 minuta provodila na otvorenom osjećala se bolje te su sudionici imali više koncentracije i nisu bili toliko umorni tokom dana.

Druga grupa, koja se relaksirala na radnom mjestu, nije osjećala pozitivne promjene kao prva i manje su uživali tokom pauze, ali su rekli da su ipak uspjeli odagnati misli od posla i obaveza.

Naučnici su otkrili da su učinci bili vidljivi i u kasnim popodnevnim satima, 30 do 60 minuta prije nego što su ljudi krenuli kući s posla. Takođe se pokazalo da su odlazili kući s više energije, zbog čega su se bolje osjećali i kada su došli kući.

U slučaju da na poslu nemate mogućnost izlaska, pokušajte se ipak 15-ak minuta relaksirati, a šetnju odradite na putu kući ili kad tamo stignete. U svakom slučaju – šetnja je zakon!

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti