KADA SE ZALJUBE, PONAŠAJU SE DRUGAČIJE: Evo kako ljubavni hormon djeluje na žene i muškarce, razlika je ogromna

Kada se zaljube, ljudi obično postaju raspoloženiji i susretljiviji, ali novo istraživanje pokazuje kako to ne vrijedi jednako za žene i muškarce

inlove

Takozvani ljubavni hormon, oksitocin, čini se, jedino na muškarce djeluje na način da postaju društveniji i ljubazniji. Kod žena je učinak potuno suprotan, pokazala je najnovija studija.

Oksitocin kao terapija za autizam

On se oslobađa u mozgu tokom društvene interakcije i pokreće sistem nagrađivanja u mozgu, koji potom oslobađa dopamin, koji nas čini sretnima kada radimo nešto produktivno za naš opstanak.

Osobe koje imaju stanja poput autizma ne doživljavaju ovu neurohemijsku nagradu za društveno ponašanje, stoga razumijevanje uloge oksitocina u društvenim interakcijama može biti trag u razvoju terapija autizma.

Već postoje klinička ispitivanja koja eksperimentišu s oksitocinom u liječenju autizma, a male doze nosnih sprejeva na bazi oksitocina mogu se kupiti na internetu.

“Poput svega u mozgu, oksitocin ima neke pozitivne učinke. Ali pod određenim okolnostima, on može učiniti i štetu za organizam”, objašnjava dr. Robert Malenka, autor studije.

Na žene djeluje drugačije zbog njihova reproduktivnog ciklusa

Rezultati različitih studija na temu učinka oksitocina variraju, ali najnovija od njih navodi kako ljubavni hormon nije važan isključivo u intimnom odnosu, već i u društvenom životu uopšte. Zašto na žene on ima tako različit uticaj, nije posve jasno, ali stručnjaci su mišljenja da je to zbog njihovog reproduktivnog ciklusa.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti