JOŠ PRIJE 50 GODINA TITO JE IMAO RJEŠENJE: Da je svijet slušao ovaj Titov savjet, terorizma ne bi bilo

Titov govor iz Prijedora, originalno objavljen prije skoro 50 godina.

Josip Broz Tito, u skladu s poltikom nesvrstanih prije svega poziva na mir te komentariše akciju njemačkih specijalaca tokom dramatične palestinske otmice izraelskih sportista 1972. godine za vrijeme Olimpijskih igara u Munchenu. Ubijeno je 11 Izraelaca i dva Nijemca, a bivši jugoslovenski vođa je naveo uzroke terora ali i manje vidljive oblike terorizma.

Danas, skoro 50 godina kasnije, nažalost njegova analiza situacije još uvijek je aktuelna.

“Vi, inače znate kakva je situacija. Na Bliskom istoku stvari su došle u slijepu ulicu. Vidjeli ste šta se dogodilo u Njemačkoj na Olimpijadi u Munchenu. Ubijeno je 11 izraelskih sportista. Poginula su dvojica Nijemaca … Zbog toga su već mogli dići avione i bombardovati žene i djecu u Libanonu i Siriji. Ja lično, kao i čitav naš narod, apsolutno sam protiv onoga što su komandosi napravili u Munchenu. Da li su oni bili svjesno ili nesvjesno nečije oruđe, ne znam. Ali mi smo protiv terora uopšte. No, dajte da se malo razmisli – kakvih sve terora ima. Šta je sa onim terorom kada se svakodnevno bacaju hiljade i hiljade tona ekspolziva, kada se bombama ruši i sve živo ubija. Je li to teror? To je najgori teror. Prema tome, neka se sada izvuku pouke iz onoga što se dogodilo u Munchenu, pa da se jednom kroz Ujedinjene narode učini nešto kako se terorizam u svjetskim razmjerima više ne bi mogao pojavljivati. A to se može ostvariti … To što sada Izrael čini ne čini sam, on ima dobru podršku izvana. Zbog toga je jako opasno. I taj teroristički poduhvat u Munchenu ima jednu vrlo paklenu namjeru. Da se sva mržnja čovječanstva, okrene protiv Arapa. Maltene, trebalo bi sve Arape likvidirati. Razumije se, mi se moramo boriti protiv toga da se sada baci krivnja na te narode, na čitave zemlje.”

Samim govorom, Tito je dao i jednu vrstu recepta kako da se sanira trenutna situacija sa terorizmom, iako je jugoslovenski zvaničnik ove riječi izgovorio prije skoro 50 godina. No još važnije od samog govora, Tito je kroz nesvrstane stvorio platformu preko koje se države mogu izboriti za svoje interese političkim sredstvima.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti