Jezivo podzemlje ‘Grada svjetlosti’: Pariške katakombe lede krv u žilama (FOTO)

Oko 20 metara ispod trgova i ulica ‘Grada svjetlosti’ nalaze se podzemni kamenolomi sa kraja 18. vijeka koji su međusobno povezani hodnicima. Pariške katakombe, odnosno gradska kosturnica je dio ovih podzemnih kamenoloma

Kako bi se rasteretila prenatrpana pariška groblja i spriječile zaraze, vlasti su odlučile da premjeste posmrtne ostatke iz zajedničkih grobnica. Smatra se da je u to vrijeme čak šest miliona posmrtnih ostataka premješteno u pariške kosturnice.

Tokom Drugog svjetskog rata pripadnici pokreta otpora su koristili mrežu tunela ovih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje.

Mladi u Parizu pronalaze razne načine kako da zaobiđu glavni ulaz i uđu u podzemnu mrežu hodnika kroz druge ulaze, ili podrume starih kuća.

Oni koji žele legalno i organizovano da se spuste u mračno carstvo i da se suoče sa muzejom smrti, gdje su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika, mogu doći do trga Denfert-Rochereau. Tamo će vidjeti upozorenje da dole vladaju mrtvi. Ako se ne bojite duhova prošlosti, možete da vidite dio mračnih pariških tajni koje su dostupne javnosti.

Katakombe su jedna od najpopularnijih atrakcija Pariza, a toliko su omiljene da se na ulaz čeka satima.

Osobama sa invaliditetom, osobama sa srčanim bolestima, kao i djeci ulaz se ne preporučuje.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti