JERIHON: Najstariji poznati grad

Jerihon je jedno od najstarijih nauci poznatih naselja iz kojeg se formirao grad.

Razvio se na području Palestine već oko 10 hiljada godina p.n.e. kada su u njemu živjeli lovci srednjeg kamenog doba. Vjerovatno najstarija gradska zajednica na svijetu razvila se u Jerihonu oko 8000 godina. p.n.e. Tada su njegovi stanovnici organizovali zajednicu sposobnu izgraditi velike kamene zidine koje su okruživale naselje. Zidine su dodatno branile kamene kule.

U gradu je u to vrijeme živjelo između 2 i 3 hiljade osoba. U okolini naselja arheološkim su iskopavanjima otkriveni kanali za navodnjavanje, dokazi obrade polja i uzgoja raznih žitarica.

U narednim milenijima na ovom su se prostoru često kretala razna bezimena plemena. Tokom tih migracija početkom mlađeg kamenog doba stanovništvo je napustilo staro naselje. Postoje neki tragovi keramike iz kasnijih vremena, ali su oni vrlo rijetki što dokazuje da je u to vrijeme u Jerihonu živjelo vrlo malo stanovnika. Do ponovnog uspona dolazi oko 2300. godine p.n.e. kada se u grad doseljavaju nova nomadska plemena, vjerojatno Amorićani, a oko 1900. p.n.e. i Kanaanci.

Grad Jerihon poznat je po zapisima iz Biblije. Bio je prvi grad kojeg su po povratku iz Egipta napala židovska plemena pod vodstvom Mojsijeva pomoćnika Jošue. Dogodilo se to oko 1220. godine p.n.e. Grad je u to vrijeme nastanjivalo nekoliko hiljada stanovnika, a branile su ga snažne zidine i utvrde. No, ipak grad je prilikom opsade osvojen i opljačkan.

Nakon izlaska iz Egipta i dugogodišnjeg lutanja Izraelci su došli u obećanu zemlju Kaanan i pred zidine Jerihona te su započeli njegovu opsadu.

Izvor: starapovijest.eu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti