Brazil: Jedna od rijetkih – uistinu nezavisnih zemalja

Brazil ima oko 200 miliona stanovnika, što je više nego dovoljno da održi privredu koja generiše više od milion radnih mjesta godišnje. Ta najveća južnoamerička država ima jednu od najvećih berzi na svijetu, vlastiti kreditni sistem te vojsku 13. po veličini na svijetu, piše Business Insider.

Jednostavno rečeno – Brazilci ne trebaju nikoga. A evo zašto je to važno:

Čitav globalni finansijski sistem temelji se na ideji da SAD može i treba biti privredno središte svemira. Dolar se intenzivno koristi u prekograničnoj trgovini, američke banke su kamen temeljac globalnog bankarskog sistema, a dug američke vlade je temelj gotovo svim finansijskim tržištima diljem svijeta.

I ova bi struktura možda imala smisla prije nekoliko desetljeća, još kada je san svake zemlje bio da izvozi u Sjedinjene Države. Ali stvari su se promijenile. Ostatak svijeta nadrastao je sistem i došlo je vrijeme za njegovu promjenu.

Rusija, Indija, Kina, Indonezija i Brazil. To su zemlje čiji ekonomski značaj sve više raste i sve su poduzele mjere kojima bi smanjile ovisnost o Sjedinjenim Državama i dolaru.

Jedina koja se pravi da ne vidi to što se događa je politička elita u Sjedinjenim Državama. No, svatko tko imalo misli i sposoban je zaključivati, mora biti korak ispred tog trenda te početi štedjeti u jačim valutama i u stvarnim dobrima, poput zlata, zemlje i kolekcionarstva.

http://danas.net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti