Jedna od najvećih plantaža u Evropi: Živinice postaju centar za proizvodnju borovnica (FOTO)

U toku je sadnja borovnica u živiničkom naselju Dubrave, gdje se gradi jedna od najvećih evropskih plantaža ove vrste, u vlasništvu njemačke kompanije ˝Elisa Berry˝. Lokalna zajednica sa radošću je dočekala ovaj milionski voćarski projekt, na kojem bi u sezoni trebalo biti angažirano i do 500 ljudi.

– Osim što se plantaža, koja se prostire na 300 zakupljenih hektara pravi u skladu sa najmodernijim sistemom navodnjavanja, u naselju Ciljuge ova je firma kupila parcelu i pravi distributivni centar za region, jer u Srbiji također imaju plantaže. U tom centru u Ciljugama će postaviti hladnjače, te će zamrzavati i pakovati borovnice, a zatim će ih distribuirati u inostranstvo. Prethodnih godina napravili su manju plantažu u Bašigovcima. Urod je bio odličan, a sav prinos je izvezen u inostranstvo – rekao je za Anadolu Agency (AA) Asim Aljić, načelnik općine Živinice, dodajući da će navedene investicije poboljšati privrednu sliku ovog kraja.

ziv2

Mirza Muratović, odgovorno lice kompanije ˝Elisa Berry˝, koja plantaže ima širom svijeta, pojašnjava da se sadi 105.000 sadnica, a prvi se plodovi očekuju za dvije godine.

– Zastupljene su različite sorte, među kojima ima najviše ‘duke’ borovnice, zatim ‘early blue’ i ‘blue crop’. Klimatski uslovi i zemljište pogoduju ovoj višegodišnjoj biljci, koja najbolje prinose ima u šestoj godini, iako može opstati i do 40 ili 50 godina, a jedan žbun daje i do pet kilograma prinosa. Interesiranje radnika je veliko i svaki dan dolaze ljudi koji se raspituju ima li posla za njih – istakao je Muratović.

ziv3

Zadatak 23-godišnjeg Dine Muminovića je da nadgleda sadnju i da novopristigle radnike upućuje u posao.

– Po zanimanju sam automehaničar, ali ovim radovima sam oduševljen. Učio sam i učim o borovnicama, jer ne mogu nekom nešto pričati ako nisam upućen u temu. Dolazim ujutro oko pola sedam, a kada pristignu radnici, rasporedimo poslove i zaduženja, uzme se alat i počinje se sa radom. Svako obavlja svoj zadatak. Savjetujem im da se ne preforsiraju i ne umaraju previše, nego da sebi odrede tempo koji im odgovara, pod uslovom da kvalitet rada ne trpi – objašnjava Muminović, prateći kako djevojke i mladići, ali i stariji radnici sade male grmove, koji bi za nekoliko godina trebali biti okićeni ukusnim plavim bobicama.

Izvor: faktor.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti