JEDAN OD NAJVEĆIH: Odbio je NBA Ligu, nije želio slavu ‘preko bare’ i najvažnije – donio je mnogo slavlja Jugoslaviji

Bio je jedna od najvećih zvijezda jugoslovenske košarke, imao je genijalne poteze na terenu, ali i šokantne poteze izvan njega, a uvijek je živio baš onako kako je htio.

On je jednostavno radio šta je htio, nije dao da mu se njegova najveća ljubav, košarka, pretvori u obavezu i posao. Htio je da nastavi uživati u njoj, pa je zbog toga i odbijao veliki broj NBA klubova koji su ga stalno zvali sebi.

Krešimir Ćosić je ime koje je ostalo upisano u jugoslovensku antologiju najboljih košarkaša, a njegova kćerka, Ana Ćosić, odlučila je sa javnosti podijeliti neke autobiografske spise. Kroz to sve je otkrila kako je Ćosić uspio prevariti prestižni strani univerzitet rekavši da ima odlično poznavanje engleskog, dok je znao jedva par riječi. U tome mu je pomogao njegov drug, Dragan Kapičić, najpoznatije ime Crvene Zvezde u košarci a kasnije i Košarkaškog saveza u Srbiji.

Pored toga, Ćosić je trebao postati prvi stranac koji je ušao u NBA ligu, što bi ga učinilo istorijskom ličnošću u svijetu košarke, ali on jednostavno nije želio tako nešto.

Kaže kako je uvijek gledao u budućnost, i nije htio da se kaje što nešto nije drugačije uradio. Za njega je košarka bila ljubav, a ne posao i finansijska sigurnost. On je tako ostao dosljedan sebi, a za Jugoslaviju je osvojio veliki broj naslova i medalja, na čemu ćemo mu svi biti vječno zahvalni. Veliki dio karijere je proveo u Zadru, a preminuo je jako mlad – u 47-oj godini života nakon kraće i teške bolesti. Sahranjen je na groblju u Zagrebu.

Izvor: nezavisniportal.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti