Jazbina razuzdanosti i poroka: Potopljeni grad u Italiji u kojem su kuće imali najbogatiji ljudi

Ovdje su vile imali neki od najpoznatijih rimskih careva, poput Julija Cezara, Nerona i Hadriana, a posebno ga je u ljetnim mjesecima volio posjećivati Septimije Sever

Baia je bilo drevno rimsko naselje smješteno na sjeverozapadnoj obali Napuljskog zaliva u Tirenskom moru, koje danas spada pod italijansku opštinu Bacoli. Izgrađeno je na nestabilnom području vulkana Flegrejska polja, zbog kojeg je donji dio naselja potopljen prije nekoliko vijekova.

Nekad je Baia bila pomodarski turistički centar i termalno kupalište u kojem su kuće imali najbogatiji ljudi onog vremena, a pogotovo pred kraj Rimskog Carstva. Ovdje su vile imali neki od najpoznatijih rimskih careva, poput Julija Cezara, Nerona i Hadriana, a posebno ga je u ljetnim mjesecima volio posjećivati Septimije Sever.

Bilo je to i vrlo ozloglašeno mjesto zbog hedonističkog načina života koji se ovdje praktikovao. Baia je opisivana kao vrtlog luksuza, jazbina razuzdanosti i luka poroka. Tu se dolazilo zbog raskalašenih zabava na plaži gdje se uživalo u neprestanom ispijanju alkoholnih pića te u neobuzdanim seksualnim igrama.

Neko vrijeme ovdje se nalazio i centar rimske mornarice, no tokom vijekova, a pogotovo nakon raspada Rimskog Carstva, Baia je gubila na svojoj popularnosti. U 8. vijeku opljačkali su je Saraceni, a mnogi su je napustili u 15. vijeku zbog epidemije malarije.

Zbog neprestane vulkanske aktivnosti donji dio grada potopljen je ispod razine mora, dok je dio te zapanjujuće istorije još uvijek moguće vidjeti u gornjem gradu, koji je pretvoren u Arheološki park Terme di Baia.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti