IZGUBLJENI KOSMONAUT: Kapsula sa tijelom pilota SSSR-a lansiranog u orbitu prije Gagarina odlazi u duboki svemir

Postoje oni koji vjeruju, da negdje u ogromnoj tami prostora oko devet milijardi milja od Sunca, luta tijelo ljudskog bića koje će uskoro prijeći granicu našeg solarnog sistema i otići u međuzvjezdani prostor.

Njegovo tijelo, savršeno očuvano, zamrznuto na -454ºF u maloj kapsuli tiho se udaljava od Zemlje, brzinom od 18.000 milja na sat u posljednjih 45 godina.

On je izgubljen kosmonaut, čija kapsula je, umjesto da se vrati na Zemlju, samo nastavila put u duboki svemir. Vjeruje se takođe da je u pitanju tijelo sovjetskog kosmonauta koji je lansiran u orbitu prije Gagarina, ali njegova kapsula se nikad nije vratila na Zemlju. U doba Hladnog rata zbog lošeg publiciteta vlasti SSSR-a su ovaj incident snažno zataškale, pokušavajuči da ga izbrišu iz postojanja. 

To je jedna od misterija Hladnog rata

U zoru svemirskog doba, krajem 1950-ih i 1960-ih godina, Sovjetski Savez je imao dva svemirska programa, jedan javni program, drugi duboko “sakriveni”, program samoubilačkih misija koje su pokušali da izvedu u strogoj tajnosti.

Na YouTube-u se nalazi zanimljiv video onoga što je poznato kao izgubljeni ili Fantom kosmonaut.

Svemirski program SSSR sakriven od javnosti, mnogo informacija je uništeno

Većina onih koji su bili uključeni u program su umrli ili su nestali. Neki istoričari su nedavno riješili da otkriju misterije koje su okruživale prve kosmonaute. Nažalost, nema nikakvih dokaza koji bi podržali njihove tvrdnje. U to vrijeme su Sovjeti bili stručnjaci za nestanak ljudi i dokaza, poput njihovih kolega u CIA.

Čini se da je u tim prvim danima očajničke svemirske trke bilo jako puno smrtnih slučajeva. Neki testovi  nikada nisu bili završeni a bezbjednosne kontrole su bile skoro minimalne ili nepostojeće.

Veruje se da je 23. oktobra 1960. godine na Baikonuru eksplodirala raketa kojim prilikom je poginulo 165 tehničara. Ovaj događaj su sovjetske vlasti sakrivale više od 30 godina. Takođe, došlo je do serije prevara i obmana oko misteriozno izgubljenih kosmonauta. Dokazi koji navode i podržavaju teoriju “Izgubljenog kosmonauta” i dalje se ne smatraju konačnim.

Već 1980. godine američki novinar James Oberg istragom katastrofa na prostoru Sovjetskog Saveza, pronašao je dokaze o tim izgubljenim kosmonautima. Od raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-tih, dosta informacija je postalo dostupno, uključujući slučaj Valentina Bondarenka, ambicioznog astronauta čija je smrt tokom treninga na Zemlji ostala sakrivena od strane Sovjetske vlade.

Čak i iz šturog dostupnog materijala koje su dostavile sovjetske, a posle i ruske vlasti, postoje jaki dokazi koji su dovoljni da podrže priču o izgubljenom kosmonautu.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti