IZGLASAN HOROR ZAKON: U američkoj državi Washington preminule osobe se prerađuju u đubrivo za bašte

Washington je spreman da postane prva američka država koja će legalizovati “prirodnu organsku redukciju” leševa, tj. ljudsko kompostiranje, što znači da ekološki prihvatljiv način života ne prestaje kada umrete

Guverner države Washington Jay Inslee (Demokratska stranka), zalaže se za legalizaciju “organske redukcije” i “vodene kremacije” (proces rastapanja koji se tehnički naziva alkalna hidroliza) kao alternative sahranjivanju  i kremiranju.

“Vodena kremacija” je već legalna u osam drugih američkih saveznih država, iako se susrela sa protivljenjima katoličkih sveštenika, koji vjeruju da zakon ne pokazuje poštovanje prema mrtvima, jer se u osnovi leševi u vodenom stanju slivaju u odvod.

Gledajući s vedrije strane, ovakav proces proizvodi samo četvrtinu emisije ugljen-dioksida u odnosu na redovnu kremaciju – kojoj se takođe protivila Katolička crkva sve do šezdesetih godina.

“Organska redukcija”,međutim, nova je ideja, koja se rodila nakon sedam godina istraživanja dizajnerke Catherine Spade i tima naučnika koje je angažovala da dokaže da je ideja pretvaranja ljudi u đubrivo – sigurna i izvodljiva.

Nakon što je pokazala da je raspadanje ljudskih tijela u tlu zadovoljilo zakonske standarde za opasne nusproizvode – metale, patogene i druge zagađivače koji bi mogli naštetiti okolini – ambiciozna “lešinarka” je uspjela da se njen san ozbiljno shvati od strane “organizacija za snabdjevanje mrtvih” i na kraju – zakonodavaca.

Washingtonski senat i dom usvojili su zakon s jakom dvostranačkom podrškom.

Sada je Spade ispunila svoj san svih vremena, pronalazak ekološkog načina, kojim će se “riješiti” baka i deka, kao izvršna direktorica kompanije Recomposea – “prvog prirodnog organskog pogrebnog preduzeća za smanjenje otpada” u zemlji.

Planira da naplaćuje oko 5.500 dolara za taj postupak, što je zaista puno, ali ipak manje od 7.000 dolara prosječnih troškova ukopa – i nada se da će otvoriti salon i pokrenuti posao u roku od dvije godine.

I kako to tačno čovjek kompostira leš čovjeka? Leš se stavlja u posudu sa slamom, piljevinom i dodaju se termofilne bakterije, s povremenim usisavanjem vazduha, kako bi se smjesa promješala.

Za otprilike mjesec dana, tijelo se rastvori i dobije se kubni metar komposta, koji porodica može ponijeti kući, kao što bi to uradila i sa pepelom nakon kremacije. Želimo vam ugodno baštovanstvo!

Izvor: novi-svjetski-poredak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti